Janković: Čuvajte zaštitnika građana, ja sam svoju misiju ovde završio

Čuvajte zaštitnika građana, ja sam svoju misiju ovde završio - tim rečima se ombudsman Saša Janković obratio prisutnima na večerašnjem prijemu povodom 10 godina postojanja te institucije.

Sasa Jankovic. BETAPHOTO

Janković je obraćanje počeo pozdravom svojim saradnicima, na čelu sa zamenikom Milošem Jankovićem, i rečenicom: "Ovo je zaštitnik građana, ništa nisam radio sam."

Prema njegovim rečima, institucija obudsmana počela je da radi u trenutku kada je bilo teško izgovoriti i njeno ime, a kamoli znati čemu ona služi.

"Srbija danas ima instituciju zaštitnika građana i ta institucija čuva dostojanstvo građana. Čuvajte zaštitnika građana, trebaće vam", rekao je Janković.

Prijemu nisu prisustvovali predstavnici Vlade, ali jesu predstavnici nezavisnih institucija, međunarodnih organizacija i parlamentarne opozicije - poverenik za zaštitu informacija Rodoljub Šabić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ambasadori SAD Kajl Skot i Nemačke Aksel Ditman, šef misije UNHCR-a Hans Šoder, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović i lideri opozicionih partija Boris Tadić, Čedomir Jovanović i Zoran Živković.

Drugi petogodišnji mandat Saše Jankovića ističe 4. avgusta.

Krajem prošle godine Janković je najavio da će se kandidovati za predsednika Srbije. List Danas u današnjem broju navodi da će on "u utorak podneti ostavku na funkciju ombudsmana i zvanično početi pripreme za predsedničku kampanju".

U intervjuu za Insajder.net Janković je nedavno rekao da je uprkos opasnosti da se njegove poruke sa funkcije zaštitnika građana tumače kao političke poruke ostao na toj funkciji jer je važno da građani Srbije imaju zaštitnika.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.