Janković, Obradović i Jeremić formulisali zajedničke ciljeve: Sprečiti neregularnosti na izborima

Sprečavanje neregularnosti i krađe na predsedničkim izborima, zaštita prava birača da na izborima slobodno, neometano i bez straha biraju svog predsednika - zajednički su ciljevi koje su formulisali izborni timovi Saše Jankovića, Vuka Jeremića i Boška Obradovića.

Boško Obradović, Saša Janković i Vuk Jeremić

Predizborni štabovi tri kandidata su u zajedničkom saopštenju pozvali državne institucije da obave poslove iz svoje nadležnosti kako bi formulisani ciljevi bili ostvareni.

Od Republičke izborne komisije traži se da prizna pravo sudskim overiocima da vrše overu potpisa građana, a Narodna skupština se poziva da osnuje nadzorni odbor za kontrolu izbora.

Predsednica Skupštine Maja Gojković poziva se da OEBS-u odmah uputi zvaničan poziv za obavljanje posmatračke misije u skladu s dosadašnjom praksom.

"Kako nadležni državni organi nisu primenili preporuke OEBS-a od 24.aprila 2016. za ispravku mnogih nepravilnosti tokom izbornog procesa, potrebno je da OEBS izborni proces nadgleda od samog početka", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Od državnih organa se traži da ne dopuste i ne ponavljaju neregularnosti koje su zabeležene u izveštaju OEBS-a.

Predizborni timovi tri predsednička kandidata preduzimaće usaglašene mere kako bi tokom celog izbornog procesa pratili i štitili ostvarivanje prava građana na slobodnu izbornu volju, zaključuje se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.