Janković: Vučiću, nemoj da ti padne na pamet da pokušaš da ukradeš ijedan glas

Predsednički kandidat Saša Janković održao je završni miting u Beogradu na kom je poručio da od 2. aprila teče otkazni rok za Aleksandra Vučića i njegove saradnike. Kako prenosi agencija Beta, na skupu je bilo oko 20.000 građana, a posle obraćanja govornika okupljeni su krenuli u, kako je najavljeno, pobedničku šetnju Beogradom. 

Miting i šetnja Saše Jankovića u Beogradu. Foto: Srđan Iić

"Vučiću, nemoj da ti padne na pamet da 2. aprila ukradeš ijedan glas u Beogradu, na Kosovu, u Kruševcu, Loznici, Šapcu. To su glasovi Srbije, glasovi lekara, apotekara, poljoprivrednika, vojnika, žena", rekao je Janković obraćajući se okupljenima.

Janković je naglasio da u Srbiji više nema straha.

“U ovoj zemlji više nema straha, a tebi, Aleksandre Vučiću, ne valja ovaj narod.  Pet godina seješ strah, pet godina nam pipci tvoje hobotnice prete ratom s komšijama, pet godina smo u vanrednom stanju. Rekao bih ti 'izađi i bori se, Aleksandre', ali ti si čovek koji se nikad nizašta nije borio fer. Ti se plašiš slobodnih ljudi. Nemoj da se plašiš, institucije će te štititi da ne prođeš kao Čaušesku”, poručio je Janković Vučiću.

Janković je dodao da je za Vučića igra završena.

“Te institucije koje mrziš i zakoni koje gaziš će te štititi. Ideš u ćošak  Vučiću, i ne šalje te u ćošak Nada Ajkula, nego Srbija. Ti to podsvesno znaš. Ne plašiš se ti drugog kruga jer je to poslednja šansa za nas, već zato što je to poslednji krug za tebe”. Uz izvinjenje što će izgovoriti rečenicu na engleskom, Janković je kazao "Gejm over, Aleksandre Vučiću".

Na skupu su govorili akademik Dušan Teodorović, general u penziji Sreto Malinović, profesorka u penziji Srbijanka Turajlić.

„Proveli smo svi zajedno na ovom trgu mnoge noći, ali zapravo nismo uspeli. I verujem da se i vi kao i ja pitate u čemu smo pogrešili i šta je to što nas je sprečilo da pre 17 godina postignemo uspeh. I nakon dugo razmišljanja sam shvatila da je greška do nas. Verujemo da Saša Janković može da nam pomogne da vratimo otetu državu”, rekla je Turajlićeva.

Na skupu je govorio student Fakulteta političkih nauka Vuk Velebit, jedan od inicijatora studentskog proglasa protiv spiska od 650 intelektualaca koji su podržali Vučića. On je rekao da govori u ime generacije koja se sprema da napusti zemlju.

"Nećete nas oterati. Danas ponovo studenti dižu svoj glas i brane svoje dostojanstvo", rekao je Velebit.

Okupljenim građanima obratili su se glumci Sergej Trifunović, Nikola Đuričko i Nikola Kojo, trener Dušan Ivković, aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović i novinarka Biljana Lukić.

Miting i šetnja Saše Jankovića u Beogradu. Foto: Srđan Iić
Miting i šetnja Saše Jankovića u Beogradu. Foto: Srđan Iić

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.