Javno-beležnička komora: Danijela Sremac prikupila 888 potpisa birača

Javno-beležnička komora Srbije demantovala je navode Danijele Sremac koja tvrdi da joj je bilo onemogućeno overavanje potpisa podrške građana za njenu predsedničku kandidaturu.

Danijela Sremac

Kako je Komora navela, Sremčevoj je odobreno 77 radnih sati javnih beležnika na osnovu 15 zahteva za overu potpisa koje je kandidatkinja pokreta Budućnost Srbije podnela od 6. do 11. marta.

Potpise podrške Danijeli Sremac, kako je navedeno, javni beležnici su overavali 9, 10, 11. i 12. marta, i za to vreme overeno je 888 potpisa birača koji su podržali njenu kandidaturu za izbore za predsednika Srbije.

Naveli su da se Danijela Sremac sa zahtevom za overu potpisa birača obratila javno-beležničkim kancelarijama u beogradskim opštinama Novi Beograd, Obrenovac, Lazarevac i Grocka i u Kragujevcu, Kuršumliji, Gornjem Milanovcu, Smederevskoj Palanci, Vrnjačkoj Banji i Topoli, dok se beležnicima u drugim mestima nije se obraćala.

Javno-beležnička komora saopštla je i da je overa potpisa podrške birača obavljana po redosledu prijema zahteva za overu, da je Danijela Sremac prvi takav zahtev podnela 6. marta i da su joj overioci bili na raspolaganju u prvom slobodnom terminu.

Sremčeva je ranije danas saopštila da je imala znatno više potpisa nego što je bilo potrebno za podnošenje kandidature, ali da je proces nedemokratski i nekorektan i da "nametanjem nepotrebnih barijera krši elementarna ljudska prava građana".

Ona je navela da je za njenu predsedničku kandidaturu prikupljeno više od 17.200 potpisa, ali da proces overavanja kod notara "nije bio omogućen".

Rok za podnošenje dokumentacije za kandidaturu za predsednika Srbije istekao je 11. marta u ponoć. Za predaju predsedničke kandidature potrebno je prikupiti 10.000 validnih izjava podrške građana.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.