Jeremić: Ja sam najopasniji protivnik režima Aleksandra Vučića

Kandidat za predsednika Srbije ispred grupe građana Moramo bolje Vuk Jeremić ocenio je danas da je on "najopasniji protivnik" i "glavna meta oštrice režima Aleksandra Vučića". On je osporio reprezentativnost istraživanja stavova javnog mnenja po kojima će Vučić pobediti već u prvom krugu izbora, navodeći da "ozbiljna istraživanja pokazuju da je drugi krug izvestan".

Vuk Jeremic. Foto: Srđan Ilič

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodina, Jeremić je povodom tužbe koje je podneo protiv dnevnog lista Informer ocenio da je "čudno" da medijski navodi o zloupotrebama dok je vodio Ministarstvo spoljnih poslova "isplivavaju na površinu tek danas".

"Odlučio sam da tužim Informer kao zvanično glasilo režima, kao simbol i lice režima. Bio sam predmet istrage poreskih organa duže od godinu dana, a državna revizorska kuća je pročešljala svaki papir o periodu kada sam bio ministar. Ministar nisam duže od šest godina, zar nije čudno da to tek danas isplivava?", upitao je Jeremić.

Bivši ministar spoljnih poslova je naveo i da je sve svoje prihode prijavljivao u Srbiji, "a ne u Bugarskoj ili na egzotičnim ostrvima".

Upitan iz kojih sredstava finansira svoju kampanju, Jeremić je kazao da je "isključivo" reč o domaćim izvorima i donacijama građana Srbije.

Jeremić je osporio reprezentativnost istraživanja stavova javnog mnenja po kojima će Aleksandar Vučić pobediti već u prvom krugu izbora, navodeći da "ozbiljna istraživanja pokazuju da je drugi krug izvestan ako ne bude ozbiljnih neregularnosti, pogotovo kada je Preletačević prikupio potpise".

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Jeremić je kazao da Ustav Srbije i rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN treba da predstavljaju okvir za rešenje tog pitanja.

Jeremić je naveo i da kao predsednik Srbije "nikada" ne bi podržao uvođenje sankcija Rusiji, ali i da bi se zalagao da vojna neutralnost bude kategorija Ustava Srbije.

"Aktuelna vlast nas puzajući približava NATO-u. Kao predsednik, neću dozvoliti da Srbija postane članica NATO-a jer smatram da bismo bili manje bezbedna zemlja. Ako se postavi pitanje promene Ustava Srbije, založiću se da se u taj akt unese i vojna neutralnost", kazao je Jeremić.

Komentarišući slučaj rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala, Jeremić je ocenio da je reč o "simbolu ogoljenog banditizma, zbog kog će neki morati da odgovaraju".

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.