Ljubiša Preletačević Beli odbio da uzme novac iz budžeta za kampanju

Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, kandidat za predsednika Srbije, objavio je danas da je njegov izborni tim odlučio da ne uzme 29 miliona dinara iz budžeta koji su namenjeni svim kandidatima za kampanju.

Luka Maksimović nije Ljubiša Preletačević Beli

Maksimović je ovu informaciju objavio na svom Fejsbuk profilu i dodao da će kao jemstvo za prelazak jedan odsto na izborima priložiti donacije građana.

Ovaj novac mu inače po zakonu kao kandidatu za predsednika sleduje za kampanju. Svaki predsednički kandidat na predstojećim izborima za kampanju od države dobija 29 miliona dinara, odnosno oko 237.000 evra.

"Sad malo bez zezanja, ljubi vas čika. Moj tim je odučio da ne diže tih 29 milki iz budžeta (kanda bi bilo bezobrazno), nego će donacije ljudi da priloži kao jemstvo za prelazak jedan odsto na izborima. Najveći deo para (700.000) nam otišao na potpise, resto krcamo pametno, pa da se merimo 2. aprila. SIROTINJA UZVRAĆA UDARAC! - napisao je Beli na Fejsbuku.

 

Po Zakonu, sredstva namenjena kandidatima mogu da se koriste isključivo za kampanju i deo koji ostane neutrošen trebalo bi da vrate u budžet. Za kampanju za predsedničke izbore izdvojeno je 641,8 miliona dinara, a polovina tog iznosa, oko 321 milion, treba da se podeli na 11 kandidata.

Međutim, da bi kandidati uopšte mogli da raspolažu ovim novcem, prethodno polažu jemstvo u vidu novca, nekretnine, bankarske garancije ili državnih hartija vrednosti u visini iznosa koji će dobiti od države.

Zakon predviđa da kandidati koji osvoje manje od jedan odsto glasova izašlih birača moraju da vrate novac, odnosno položeno jemstvo im se ne vraća.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.