MUP: Jankovićeva prijava skupa u Savamali nije u skladu sa zakonom

Policija Savskog venca odbila je da prihvati prijavu skupa u Savamali koju je podnela grupa građana Za Srbiju bez straha, koja je na predsedničkim izborima za svog kandidata predložila Sašu Jankovića, tvrde u njegovom izbornom štabu.

Ruševine u Hercegovačkoj

Kako Maja Stojanović iz ove grupe navodi za Insajder.net, već više od 24 sata pokušavaju da uruče zahtev i tako prijave skup Policiji, koji je zakazan za subotu u Savamali.

Ona dodaje da je njen kolega prvo lično odneo prijavu skupa u PU Savski venac, gde su policijski službenici počeli da zavode ovaj podnesak da bi nakon konsultacija ipak odbili da preuzmu zahtev. 

„Nakon toga smo poslali preporučenom poštom zahtev i sada čekamo povratnicu“, dodaje ona.

Kako dodaje, s obzirom na to da nikada do sada nisu imali problema prilikom prijavljivanja skupa, ona pretpostavlja da je problem mesto s kojim je povezana i tema skupa, odnosno to što je skup planiran u Hercegovačkoj ulici, gde je pre više od 11 meseci nepoznata grupa ljudi bagerima bez rešenja o rušenju srušila nekoliko objekata.

„Planirano je da na skupu u subotu u Hercegovačkoj govore naš kandidat Saša Janković i akademik Dušan Teodorović“, rekla je Maja Stojanović.

U MUP-u ističu da skup nije bio uredno prijavljen.

“Načelnik Policijske stanice Savski venac Radovan Gatarić rekao je večeras da su svi dobrodošli da održe i prijave javne skupove, gde god žele i kada god žele, ali to moraju uraditi u skladu sa zakonom, što nije bio slučaj i s prijavom pristalica Saše Jankovića”, preneo je Biro MUP-a izjavu Gatarića.

"Prijave javnih skupova moraju biti uredne i u skladu sa zakonskim propisima Republike Srbije. Zato ističem da svi zainteresovani koji žele da prijave neki skup na teritoriji PS Savski venac to mogu da učine u bilo kom terminu, ali je važno da to urade u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju", navodi MUP citirajući Gatarića.

Maja Stojanović kaže za Insajder da im u MUP-u nije rečeno šta u njihovoj prijavi nije u skladu sa zakonom, te da ona čak nije ni zavedena.

Novinari redakcije Insajdera u emisiji Rušenje pod maskama bavili su se rušenjem u Hercegovačkoj ulici.

M.M. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.