Na Kosovu 90 biračkih mesta, u inostranstvu 53

Na izborima za predsednika Srbije, zakazanim za 2. april, na Kosovu i Metohiji glasaće se na 90 biračkih mesta, a u inostranstvu na 53, saopštila je večeras Republička izborna komisija.

Foto: Srđan Ilić

Odluku o broju biračkih mesta donela je večeras Republička izborna komisija, na osnovu obaveštenja Kancelarije za Kosovo i Metohije i Ministarstva spoljnih poslova.

Prema rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića, odluka je doneta na osnovu pravila da na jednom biračkom mestu može da glasa najmanje 100 birača, a najviše 2.500.

Odluka o biračkim mestima na Kosovu i Metohiji važiće i dalje ako bezbednosna procena dozvoli da izbori budu održani, dodao je Dimitrijević.

Međutim, ono što još nije jasno jeste kako će se utvrđivati broj glasova na Kosovu, odnosno da li će RIK poštovati odluku Ustavnog suda.

Juna 2016. Ustavni sud proglasio je utvrđivanje rezultata glasanja na Kosovu za izbore u Srbiji 2014. protivzakonitim.

Prema tumačenju USS-a, problematično je bilo uputstvo RIK-a u kom se materijal sa biračkih mesta umesto na Kosovu prebacuje i broji u Raškoj i Vranju.

Hitnu ocenu zakonitosti ovakvog glasanja tražila je Srpska radikalna stranka još pre parlamentarnih izbora 2014.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.