Ni 15 dana pre izbora nema odluke o glasanju na Kosovu

Iako je do izbora za predsednika Srbije ostalo manje od 15 dana, ni na današnjoj sednici Republičke izborne komisije nije bilo novih informacija u vezi s tim kako će se sprovesti izbori na Kosovu i Metohiji. U Kancelariji za KiM, kao ni u RIK-u, na pitanja novinara redakcije Insajder.neta koji model glasanja i brojanja glasova će se primeniti na predstojećim izborima na Kosovu za sada nema odgovora.

Foto: Srđan Ilić

Da još nije odlučeno kako će se sprovesti glasanje na KiM potvrdilo je danas i Udruženje Građani na straži, koje prati sednice RIK-a.

 „Nema novih informacija u vezi sa sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji“, navodi se na njihovom Tviter nalogu.

U prethodna tri izborna ciklusa - 2012, 2014. i 2016. - građani sa Kosova glasali su na biračkim mestima. Ove godine, RIK je doneo odluku da će na Kosovu i Metohiji glasati na 90 biračkih mesta.

Proces glasanja na KiM do sada je pratio OEBS, koji je neizbrojane glasove i izborni materijal nakon zatvaranja birališta prebacivao do administrativne linije. Glasovi sa Kosova brojani su u Raškoj i Vranju. Ovakav način glasanja na izborima 2014. Ustavni sud je sredinom prošle godine proglasio nezakonitim i time praktično onemogućio RIK da na isti način sprovede i ove predsedničke izbore.

Juče je kosovski predsednik Hašim Tači rekao da još nije odlučeno o održavanju srpskih predsedničkih izbora na Kosovu i dodao da će se prilikom odlučivanja poštovati volja Srba, ali i zakoni Kosova.

„Mi ćemo se odgovorno ponašati u tom pogledu. Razumemo volju građana za dvojno državljanstvo. U isto vreme ćemo poštovati Ustav i naše zakone. Poštujemo i volju građana Kosova srpske nacionalnosti, ali ćemo doneti odluke u pravo vreme i u skladu s okolnostima“ rekao je Tači.

Iako se još ne zna koji tačan stav kosovskih institucija povodom ovog pitanja, OEBS je potvrdio spremnost da tehnički pomogne sprovođenje izbora.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jan Bratu, nedavno je izjavio da će uskoro biti poznato da li će građani Kosova sa srpskim državljanstvom moći da glasaju za predsednika Republike Srbije na izborima zakazanim za 2. april.

"Međutim, Misija je spremna, imamo tehničke kapacitete, imamo veštine, ekspertizu da to i odradimo. Interno smo organizovani, a na našim je relevantnim akterima u Prištini i Beogradu da nađu rešenje za ovo pitanje, zajedno s nama", rekao je Bratu.

Održavanje izbora za predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji nije samo pitanje modela glasanja i brojanja glasova, već i bezbednosti birača i biračkih odbora, o čemu je neophodan dogovor i s kosovskom policijom i EULEX-om.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.