Ninić: Dokumentacija Preletačevića u Ministarstvu za državnu upravu

Član proširenog sastava Republičke izborne komisije, predstavnik pokreta Dosta je bilo Ivan Ninić, izjavio je danas da je dokumentacija za predsedničku kandidaturu Luke Maksimovića, poznatijeg kao Ljubiša Preletačević Beli, prosleđena na proveru Ministarstvu za državnu upravu.

Luka Maksimović

Ninić je novinarima posle sednice RIK-a rekao da je problem nastao jer je sinoć tokom brojanja utvrđeno da na izjavi o podršci kandidature ne stoji termin "Grupa građana".

"Zakon o izboru predsednika Srbije propisuje šta mora da ima ta izjava, a Uputstvo (za sprovođenje izbornih radnji) ide malo šire i ovde vodimo debatu da li je nedostak reči otklonjiv ili ne i da li utiče na suštinu", rekao je Ninić.

Po njegovom i, kako je naveo, mišljenju opozicionih predstavnika u RIK-u, nedostatak reči „Grupe građana" apsolutno ne utiče na potpise podrške i volju tih ljudi koji su mu dali podršku i koji nikako nisu bili u zabludi kome podršku pružaju.

"Svako ko je njemu dao potpis znao je koga podržava i zašto potpisuje. Ovo može da bude jedna žestoka pravna debata koja će se u krajnjem slučaju preseliti u Upravni sud, bez obzira na to kakva odluka RIK-a bude", kazao je Ninić.

On je rekao da je reč je o 9.500 do 10.000 izjava potpisa birača o podršci koji se proveravaju i odluka se očekuje u popodnevnim časovima.

"Da li će biti proglašena kandidatura ili će biti doneto rešenje da ima nedostataka - videćemo. Ako bude odlučeno da su veći nedostaci, to bi podrazumevalo davanje roka od 48 sati za prikupljanje novih 10.000 potpisa podrške. Ja u ovom trenutku kao član RIK-a ispred DJB ne mogu da prejudiciram odluku jer odluka ne zavisi od opozicije", dodao je Ninić.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.