Novine u radu biračkih odbora: Kontrolni formulari i identifikacione kartice

Republička izborna komisija usvojila je noćas pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Srbije.

Izbori 2016.

Među novinama u pravilima o radu biračkih odbora jeste obaveza svih članova biračkog odbora i njihovih zamenika da na biračkom mestu nose identifikacione kartice, koje im RIK obezbeđuje.

Uveden je i kontrolni formular za logičko-računsko slaganje rezultata glasanja na biračkom mestu koji će se dostavljati biračkom odboru prilikom predaje izbornog materijala pre glasanja.

Novina je i da će sigurnosnu zatvornicu, skinutu sa vreće sa izbornog materijala, birački odbor obavezno predati radnom telu pri predaji izbornog materijala nakon glasanja.

Odlučeno je i da pre otvaranja biračkog mesta predsednik biračkog odbora u zapisnik o radu unese imena prisutnih članova i zamenika članova biračkog odbora.

Predviđeno je i da se osobe s invaliditetom potpisuju tako što će na određeno mesto u izvodu iz biračkog spisa otisnuti pečat s podacima o identitetu.

Novina je i da će birački odbor odrediti lice koje će uz predsednika biračkog odbora, odnosno zamenika, biti odgovorno za predaju izbornog materijala RIK-u, a svi članovi i zamenici članova biračkog odbora imaju pravo da prisustvuju toj predaji.

Pravila o radu biračkih odbora predviđaju i da biračka mesta 2. aprila budu otvorena u 7.00 i zatvorena u 20.00.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.