OEBS: Glasanje na Kosovu kao i ranije, po dogovoru vlada Kosova i Srbije

Misija OEBS-a na Kosovu saopštila je danas da će izbori za predsednika Srbije biti sprovedeni na teritoriji Kosova u skladu s dogovorom vlada Srbije i Kosova, po istim modelima kao i prethodnih godina.

OEBS

"OEBS je primio zahtev iz Beograda i odobrenje od Vlade Kosova za sprovođenje ove operacije. OEBS će biti staratelj ovog procesa na Kosovu, uključujući čuvanje osetljivog materijala i integriteta procesa. Procedura ostaje ista kao i prethodnih godina", navodi se u saopštenju.

Osoblje OEBS-a na terenu podelilo je informacije o lokacijama koje će se koristiti tokom izbora.

"OEBS je napravio aranžman prikladne geografske raspoređenosti ovih centara i ogranaka, što omogućava dovoljnu pokrivenost oblasti gde se birači s pravom glasa nalaze", navodi se u saopštenju.

Posle završetka procesa, OEBS će transportovati prikupljene glasove u Rašku i Vranje i predaće ih Republičkoj izbornoj komisiji radi sprovođenja daljih procedura.

Kako je Insajder pisao, Ustavni sud je u junu 2016. utvrdio da dosadašnji način utvrđivanja rezultata glasanja na Kosovu za izbore u Srbiji nije bio u skladu sa zakonom.

Prema tumačenju USS-a, odluka da se materijal sa biračkih mesta na Kosovu prebacuje u Rašku i u Vranje, gde su glasovi brojani, nije u skladu sa zakonom.

Ipak, RIK je i ove godine doneo Uputstvo koje predviđa isti način glasanja.

Protiv ove odluke bili su članovi RIK-a iz redova opozicije.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.