Opozicija ne može da pokrije sva biračka mesta na Kosovu

Odluka Republičke izborne komisije da biračke odbore na Kosovu i Metohiji čine samo tri člana, i to isključivo iz reda parlamentarnih stranaka, dovodi u sumnju regularnost izbora u Pokrajini zbog toga što svi kandidati na svim biračkim mestima neće imati svoje kontrolore.

Izbori, ilustracije

Goran Bogdanović, poslanik SDS-a u Skupštini Srbije, stranke koja ima stalne članove u biračkim odborima na Kosovu, kaže za Insajder.net da će zbog ovakve odluke RIK-a pokrivanje izbornih mesta biti ozbiljan problem za opozicione kandidate.

„Kontrola izbora će ići jako teško. RIK nije uvažio predlog da svaki predsednički kandidat ima svoje kontrolore, što otvara veliki prostor za izborne malverzacije“, kaže Bogdanović za Insajder.net.

Prema njegovim rečima, od 90 biračkih mesta opozicioni kandidati će pokriti tek nešto više od 50.

OEBS: Konsultacije o izborima na teritoriji Kosova još nisu gotove

Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Senad Šabović izjavio je da još nisu završene konsultacije o održavanja izbora za predsednika Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

"Čim budemo razjasnili sve detalje, obavestićemo javnost", rekao je Šabović agenciji Beta.

Upravo je diskriminacija kandidata koji nisu zastupljeni u Parlamentu bio jedan od argumenata opozicije za tvrdnje da se na Kosovu sprema izborna krađa.

Takve tvrdnje je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević označio kao zlonamerne, ističući da je RIK u stalnom kontaktu s Misijom OEBS-a u Prištini kako bi glasanje na predsedničkim izborima na teritoriji Kosova bilo bezbedno i u skladu za zakonom.

Novinari Insajdera su postavili pitanja RIK-u zbog čega je doneto Uputstvo po kom samo parlamentarne stranke mogu imati članove u biračkim telima i da li ovakva odluka može uticati na regularnost izbora na Kosovu, ali ni nakon nedelju dana nismo dobili odgovore.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.