Opozicioni članovi RIK-a bojkotuju sve odluke o izborima na Kosovu

Opozicioni članovi RIK-a neće učestvovati u glasanju ni za jednu odluku u vezi s izbornim radnjama koje pokrivaju teritoriju Kosova i Metohije, kaže za Insajder.net Ivan Ninić, član proširenog sastava Republičke izborne komisije i predstavnik pokreta Dosta je bilo.

RIK

„Ova odluka je samo kulminacija dosadašnjeg ponašanja RIK-a prema načinu sprovođenja izbora na Kosovu, počevši od Uputstva za sprovođenje izbora na KiM, koje je nezakonito, pa do toga da smo svaki put kada se glasalo o izbornim radnjama na Kosovu dovedeni pred svršen čin bez ikakve mogućnosti da intervenišemo“, kaže Ninić za Insajder.net.

On dodaje i da je većina stvari koje je u vezi s izborima na Kosovu i Metohiji netransparentna jer još nije poznato ni šta će OEBS raditi, niti na osnovu čega.

„Mi nemamo nikakav dokument od OEBS-a, ne znamo ništa o ulozi OEBS-a, niti ko uopšte kontaktira OEBS. I to je razlog što odbijamo učestvovanje u donošenju odluka o izbornim radnjama na Kosovu. Ne može se očekivati od članova RIK-a da daju blanko dozvolu“, rekao je Ninić.

Za opoziciju je Uputstvo RIK-a za sprovođenje izbora na Kosovu nezakonito zbog toga što se glasački listići ne broje na biračkim mestima na kojima je glasano. Opozicija se poziva na odluku Ustavnog suda iz 2016, koji je ovakav način sprovođenja izbora proglasio nezakonitim.

Predstavnici opozicije u RIK-u napustili su sinoć sednicu zato što je predsednik RIK-a odbio predlog opozicije da se RIK izjasni o tome hoće li se poštovati odluka Ustavnog suda i saopštili da odbijaju da učestvuju u kršenju Ustava Republike Srbije.

Opozicija je kritikovala i čitavu proceduru donošenja Uputstva koje je doneto prošle nedelje, tvrdeći da je dnevni red utvrđen „minut pre sednice“, da nije održan redovan sastanak pravno-normativne grupe i da niko od novinara nije bio pozvan na sednicu.

Oni su ukazali i na činjenicu da će, prema Uputstvu, biračke odbore na Kosovu i Metohiji činiti tri člana koje će moći da predlože isključivo parlamentarne stranke, dok ostali kandidati grupe građana i vanparlamentarnih stranaka neće moći da predlože članove biračkog odbora u proširenom sastavu, kao što je to moguće u svim drugim opštinama i gradovima u Srbiji.

Opozicija ističe i da zbog čitave procedure transporta glasova zapisnici sa biračkih mesta neće biti dostupni svim predsedničkim kandidatima u roku od 24 časa, koliko je propisano za prigovore.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.