REM ne zna kako će biti vršen nadzor medija tokom predsedničke kampanje

Nekoliko meseci pred održavanje predsedničkih, a moguće i vanrednih parlamentarnih izbora, Regulatorno telo za elektronske medije ne zna na koji će način nadzirati rad emitera, odnosno da li će pratiti samo broj oglasnih poruka u medijima ili i zastupljenost kandidata u informativnim programima.

Generalni sekretar REM-a Nenad Janković rekao je za Insajder da ćemo odgovor na to pitanje moći da dobijemo sutra, kada se članovi Saveta REM-a dogovore šta da nam odgovore. Janković je istakao da je isto pitanje REM-u postavila i Misija OEBS-a, zbog čega će se u ponedeljak Savet i sastati.

Insajder.net nije dobio odgovor na pitanje da li je REM tokom prethodne kampanje za lokalne i vanredne parlamentarne izbore utvrdio da je neko od emitera prekršio pravila izveštavanja u toku predizbornog perioda, odnosno da li je utvrđeno da su pojedine političke partije bile favorizovane u medijima.

Ni devet meseci od održavanja izbora REM nije objavio Izveštaj o nadzoru rada pružalaca medijskih usluga tokom kampanje. Još od 2003. ovo je prvi put da takav izveštaj nije dostupan javnosti.

Tumačenja pojedinih članova Saveta REM-a, da objavljivanje izveštaja, čak i merenje zastupljenosti političkih aktera u informativnim programima, nije njihova obaveza, nameće se pitanje da li to Srbija u novu izbornu kampanju ulazi bez kontrole medijskog izveštavanja. Pitanje je i da li se tako emiterima šalje poruka da slobodno mogu da krše zakon jer će, ako ga i bude, izveštaj o evidentiranim prekršajima završiti u fioci REM-a.

Čime se bavio REM tokom prethodnih izbora?

Prema Zakonu o elektronskim medijima, REM vrši nadzor rada emitera i stara se o doslednoj primeni ovog zakona.

Zakon propisuje da su emiteri, između ostalog, obavezni da poštuju „zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje i da u toku predizborne kampanje registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbede zastupljenost bez diskriminacije“.

Bez merenja te zastupljenosti nema ni garancija da će izbori biti održani u demokratskim i fer uslovima.

Na osnovu ranijih izjava članova Saveta REM-a, može se, međutim, zaključiti da u ovom regulatornom telu ne postoji saglasnost oko toga šta je zakonska obaveza ovog tela tokom izbornih ciklusa, pa čak ni čime su se bavili tokom prethodne kampanje.

Sredinom decembra Goran Petrović, zamenik predsednika Saveta REM-a, rekao je da REM nije merio zastupljenost političkih aktera u informativnim programima emitera. Prema tumačenju Petrovića, to nije zakonska obaveza REM-a koji, kako je naveo, po Zakonu mora samo da dostavi Agenciji za borbu protiv korupcije izveštaj o broju oglasnih poruka u kampanji 2016.

Za razliku od njega, drugi član Saveta Miloš Rajković rekao je početkom decembra za Insajder da je REM nadzirao izveštavanje emitera tokom kampanje, ali da izveštaj o tome nije stigao do Saveta jer ne postoji zakonski rok u kom izveštaj mora da bude objavljen.

U isto vreme, bivša članica Saveta REM-a Gordana Suša izjavila je za Inasajder da je već posle 10 dana kampanje imala uvid u deo izveštaja i da je on nedvosmisleno pokazivao da je u medijima favorizovana Srpska napredna stranka.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.