RIK i ove godine nabavlja 5.000 UV lampi za izbore (VIDEO)

Republička izborna komisija raspisala je javnu nabavku za nabavku 5.000 UV lampi koje otkrivaju prisustvo nevidljivog mastila na prstu birača.

Izbori 2016.

Od ponuđača se, između ostalog, traži da je za najduže prethodne tri obračunske godine izvršio isporuku najmanje 5.000 lampi, da je 2015. ostvario poslovni prihod od 10 miliona dinara i da nije bio u blokadi u poslednjih šest meseci.

Prema ranijem istraživanju Insajdera, RIK za svake izbore raspisuje javnu nabavku ovih lampi, iako one nisu potrošna roba. Iako je nakon uvođenja jedinstvenog biračkog spiska 2012. najavljeno da će prestati korišćenje sprejeva i lampi, od tada do danas RIK je potrošio oko milion evra za nabavku ovog materijala.

Bivši predsednik RIK-a Dejan Đurđević je pred prethodne izbore 2016. za Insajder rekao da ovo telo iznova nabavlja lampe jer baterije u njima procure pošto članovi biračkih odbora zaborave da ih izvade iz aparata.

„Dešava se da mi dajemo novac opštinskim upravama da oni kupe baterije, oni kupuju one najjeftinije i dešava se da nakon izbora zaborave da ih izvade iz lampi i te baterije procure“, rekao je Đurđević za Insajder.net

Na pitanje novinara Insajder.neta zašto se uvek posao nabavke lampi poverava firmi Masters Team, Đurđević je odgovorio da se samo oni javljaju na konkurs.

Na izborima 2014. lampe su koštale 954 dinara po komadu, odnosno pet miliona dinara, a na parlamentarnim izborima 2016. 1.308, odnosno ukupno 6,54 miliona dinara. Novinarima Insajdera u RIK-u je tada rečeno da je do poskupljenja došlo usled skoka dolara jer se lampe nabavljaju van zone evra.

Izvor: Insajder