RIK: Preletačević ostaje kandidat za predsednika

Republička izborna komisija odbila je prigovor novosadskog advokata Miroja Jovanovića koji je on danas podneo na proglašenje predsedničke kandidature Luke Maksimovića zvanog Ljubiša Preletačević Beli.

Foto: Srđan Ilić

RIK je ovaj prigovor odbacio kao neosnovan. Željka Radeta iz SRS-a tražila je da se prigovor ipak usvoji, ali su za to glasala samo dva člana RIK-a.

Kako je navedeno u rešenju kojim se odbija prigovor, RIK je zaključio da smisao odredbe Uputstva o uključivanju naznake Grupa građana u naziv grupe građana ni na koji način nije povređen.

"Ključno pitanje jeste da li su birači koji su svojim potpisom podržali predlog kandidata Luke Maksimovića za predsednika Republike znali čiji predlog podržavaju i koga podržavaju", navodi se u obrazloženju odluke.

Dodaje se i da je „stav RIK-a da birači nisu bili dovedeni u zabludu i, samim tim, nenavođenje oznake GG u izjavama birača nije bilo suprotno duhu i smislu odredbe Uputstva“.

Republička izborna komisija juče je usvojila rešenje o kandidaturi Luke Maksimovića, alijas Ljubiše Preletačevića Belog, koji je podnela grupa građana Beli - Samo jako.

Jutros je, međutim, novosadski advokat Miroje Jovanović podneo, u svojstvu birača, prigovor RIK-u na proglašenje predsedničke kandidature Belog.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.