Šabić: Partijski aktivisti uznemiravaju građane

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da mu se u poslednjih nekoliko dana obraća veliki broj građana koji predizborne postupke predstavnika političkih partija vide kao kršenje građanskih sloboda i povredu privatnosti.

Rodoljub Šabić

Kako se navodi, građani su posebno zabrinuti da stranke za kampanju od vrata do vrata ili kroz elektronsku komunikaciju zloupotrebljavaju različite lične podatke iz baza podataka organa vlasti, telefonskih operatera ili interneta, koje moraju biti zaštićene.

"Poverenik podseća da je više puta, uključujući prethodne izbore, upozoravao i nadležne i javnost da razne aktivnosti političkih stranaka mnogi građani doživljavaju kao uznemiravanje i ugrožavanje privatnosti", naveo je poverenik.

On je podsetio građane da nemaju nikakvu obavezu da stranačke aktiviste primaju ili da odgovaraju na njihova pitanja i da to zavisi isključivo od njihove volje.

"Imajući u vidu da ne mali broj građana iz različitih razloga, uključujući strah od posledica, ima rezerve prema tome da se otvoreno suprotstave aspiracijama stranačkih aktivista, poverenik je javno više puta ukazivao da je indikativno to da su građani, barem na papiru, nizom odredbi o zaštiti potrošača, u više zakona, 'štićeni' od neželjenih poseta trgovaca, posrednika, pružalaca usluga, ali da nema zakonskih odredbi koje bi ih štitile“ kada ih na sličan način uznemiravaju stranački aktivisti", naveo je poverenik.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.