Šabović (OEBS): Još traju konsultacije o izborima na Kosovu

Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Senad Šabović izjavio je danas da i dalje traju konsultacije o održavanju izbora za predsednika Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

OEBS

"Imali smo niz kontakata s relevatnim akterima kako u Prištini tako i u Beogradu (uključujući i Republičku izbornu komisiju, dok u Prištini Izborna komisija nije uključena u ovaj proces). Čim budemo razjasnili sve detalje obavestićemo javnost", rekao je Šabović agenciji Beta.

On je naveo da se nada da će se to dogoditi narednih dana.

Prema njegovim rečima, OEBS je tehnički spreman za sprovođenje procesa sakupljanja glasova na Kosovu.

"Model koji imamo je veoma dobro razrađen, kako za omogućavanje pristupa procesu za osobe sa Kosova s pravom glasa, tako i za transparentnost i legitimitet sakupljenih glasova", rekao je Šabović.

RIK je pre dva dana usvojio Uputstvo za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji koje predviđa da će izbori na Kosovu biti sprovedeni uz podršku OEBS-a, čija misija će se starati o transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza.

Uputstvo predviđa da pošto OEBS utvrdi da postoje uslovi za bezbedan transport, izborni materijal bude transportovan sa biračkih mesta u sedište opštine Raška i grada Vranja, gde će biti predat koordinatoru RIK-a i gde će biti sačinjen zapisnik, a zapečaćene koverte s kontrolnim listom, neupotrebljenim glasačkim listićima, nevažećim i važećim glasačkim listićima biti stavljeni u vreću koja se pečati sigurnosnom zatvornicom.

Predstavnici opozicije ocenili su da Uputstvo omogućava izbornu krađu i da je protivustavno, s obzirom na to da je Ustavni sud prošle godine doneo odluku da se izborne procedure za održavanje izbora na Kosovu i Metohiji usaglase s onima koje važe u centralnoj Srbiji, odnosno da se glasovi ne broje u Vranju i Raškoj, već na teritoriji Kosova.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je u petak da su zlonamerne tvrdnje o planovima za izbornu krađu na Kosovu i da je RIK u stalnom kontaktu s Misijom OEBS-a u Prištini kako bi glasanje na predsedničkim izborima na Kosovu bilo bezbedno i u skladu sa zakonom.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.