Šabović (OEBS): Konsultacije o glasanju na Kosovu još nisu gotove

Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Senad Šabović izjavio je danas da još nisu završene konsultacije o održavanja izbora za predsednika Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

OEBS

"Čim budemo razjasnili sve detalje, obavestićemo javnost", rekao je Šabović agenciji Beta.

Šabović je u petak rekao agenciji Beta da je OEBS imao niz kontakata s relevatnim akterima kako u Prištini tako i u Beogradu, uključujući i Republičku izbornu komisiju, dok, kako je dodao, u Prištini Izborna komisija nije uključena u taj proces.

Prema njegovim rečima, OEBS je sa tehničke strane spreman za sprovođenje procesa sakupljanja glasova na Kosovu.

"Model koji imamo je veoma dobro razrađen, kako za omogućavanje pristupa procesu za osobe sa Kosova s pravom glasa, tako i za transparentnost i legitimitet sakupljenih glasova", rekao je tada Šabović.

Na sednici RIK-a sredinom marta usvojena je odluka da se na Kosovu i Metohiji tokom predsedničkih izbora glasa na 90 biračkih mesta.

Odluka o broju biračkih mesta doneta je na osnovu obaveštenja Kancelarije za Kosovo i Metohije i na osnovu pravila da na jednom biračkom mestu najmanje može glasati 100 birača, a najviše 2.500.

Kako je tada rekao predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, odluka o biračkim mestima na Kosovu i Metohiji važiće i dalje ako bezbednosna procena dozvoli da izbori budu održani.

RIK je prošle nedelje usvojio Uputstvo za sprovođenje izbora u Pokrajini, koje predviđa da će izbori na Kosovu biti sprovedeni uz podršku OEBS-a, čija misija će se starati o transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza.

Uputstvo predviđa da pošto OEBS utvrdi da postoje uslovi za bezbedan transport, izborni materijal bude transportovan sa biračkih mesta u sedište Opštine Raška i grada Vranja, gde će biti predat koordinatoru RIK-a i gde će biti sačinjen zapisnik, a zapečaćene koverte s kontrolnim listom, neupotrebljenim, nevažećim i važećim glasačkim listićima stavljeni u vreću koja se pečati sigurnosnom zatvornicom.

Predstavnici opozicije ocenili su da Uputstvo omogućava izbornu krađu i da je protivustavno, s obzirom na to da je Ustavni sud prošle godine, kako je pisao Insajder, doneo odluku da se izborne procedure za održavanje izbora na Kosovu i Metohiji usaglase s onima koje važe u centralnoj Srbiji, odnosno da se glasovi ne broje u Vranju i Raškoj, već na teritoriji Kosova.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je u petak da su zlonamerne tvrdnje o planovima za izbornu krađu na Kosovu i da je RIK u stalnom kontaktu s Misijom OEBS-a u Prištini kako bi glasanje na predsedničkim izborima na Kosovu bilo bezbedno i u skladu sa zakonom.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.