Saopštenje opozicionih članova RIK-a: Odbijamo da učestvujemo u kršenju Ustava

Predstavnici opozicije u Republičkoj izbornoj komisiji napustili su sinoć sednicu zato što je predsednik RIK-a odbio predlog opozicije da se RIK izjasni o tome hoće li se poštovati odluka Ustavnog suda iz 2016. u vezi sa sprovođenjem izbora na Kosovu i Metohiji.

“Odbijamo da učestvujemo u kršenju Ustava Republike Srbije”, navodi se u kratkom saopštenju.

Saopštenje su potpisali Vesna Rakić Vodnelić, Ljiljana Benać Šantić, Vladimir Gajić, Miloš Pavlović, Dragan Radulović, Ivana Petrin, Dragan Ninković, Vesna Ćirić, Iva Đinđić Ćosić, Marko Danilović, Marko Pušica, Nikola Todorović, Ivan Ninić, Vojin Biljić, Nikolina Lipovšek, Relja Jiksimović, Ognjen Đurić i Bojan Bajčeta.

RIK je prošle sedmice usvojio Uputstvo za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji koje predviđa da će izbori na Kosovu biti sprovedeni uz podršku OEBS-a, čija misija će se starati o transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza.

Uputstvo predviđa da pošto OEBS utvrdi da postoje uslovi za bezbedan transport izborni materijal bude transportovan sa biračkih mesta u sedište Opštine Raška i grada Vranja, gde će biti predat koordinatoru RIK-a i gde će biti sačinjen zapisnik, a zapečaćene koverte s kontrolnim listom, neupotrebljenim, nevažećim i važećim glasačkim listićima stavljeni u vreću koja se pečati sigurnosnom zatvornicom.

Predstavnici opozicije ocenili su da Uputstvo omogućava izbornu krađu i da je protivustavno.

Insajder: Ustavni sud način glasanja na Kosovu ocenio kao nezakonit

Insajder je pre mesec dana pisao da je Ustavni sud prošle godine doneo odluku da se izborne procedure za održavanje izbora na Kosovu i Metohiji usaglase s onima koje važe u centralnoj Srbiji, odnosno da se glasovi ne broje u Vranju i Raškoj, već na teritoriji Kosova.

Na parlamentarnim izborima 2014. i 2016. građani Srbije koji žive na Kosovu i koji su želeli su da glasaju odlazili su u centre određene za glasanje. Ceo proces je nadzirao OEBS, koji je i bio zadužen za prebacivanje biračkog materijala do administrativnih prelaza.

Ustavni sud je ovakvo rešenje, kako smo otkrili, ocenio kao neusaglašeno sa zakonom. Uprkos tome, RIK je odlučio da identično rešenje bude primenjeno i na predsedničkim izborima. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.