Saša Janković podneo ostavku

Zaštitnik građana Saša Janković podneo je danas ostavku na tu funkciju. Janković je najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima u Srbiji.

Saša Janković, press u Pionirskom Parku

Drugi petogodišnji mandat Saše Jankovića ističe 4. avgusta, a on je sinoć na prijemu povodom 10 godina rada institucije poručio da je završio svoju misiju kao zaštitnik građana.

"Odlučio sam da se kandidujem da bih vratio smisao instituciji predsednika i da bih bio garant da će ona biti u funkciji građana, a ne jednog čoveka", rekao je Janković.

Janković je dodao da ga je do sada podržalo osam stranka i pokreta i da očekuje pobedu na predsedničkim izborima.

Na pitanje da li očekuje podršku i nekih drugih stranaka i pojedinaca, Janković je rekao da očekuje podršku svih ljudi koji su usvojili sistem vrednosti poštovanja Ustavom garantovanih ljudskih prava, za koji se i on zalaže.

Zamenik postao v.d. ombudsmana

Dajući ostavku na mesto zaštitnika građana Janković je odredio da njegov zamenik Miloš Janković vrši tu dužnost dok Skupština ne izabere novog.

“Sve institucije su nam potrebne, svako treba da radi svoj posao po zakonu i etičkim pravilima da bi ne samo Savamala, već i svi ostali slučajevi bili rešeni”, rekao je Janković.

Janković je dodao i da bi na svom dosadašnjem mestu rado video poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, koji je, kako Janković tvrdi, bio dobar izbor jer ume da se odupre pritiscima i posvećen je gradnji institucija.

On je pozvao građane da izađu na predsedničke izbore i ocenio da je njihovo učešće veoma značajno kako bi institucije ponovo obavljale svoju funkciju.

"Građani, izađite, vaša je država. Borite se da je vratite", rekao je Janković.

Janković je na konferenciji za novinare rekao i da u slučaju njegove pobede treba očekivati kohabitaciju aktuelne vlade i predsednika Republike.

“Ustav mora da definiše rad naše države, institucije moraju da sarađuju. Problem je što predsednik Vlade Aleksandar Vučić poništava sve institucije”, rekao je Janković.

On je dodao da očekuje da kampanja neće biti fer i pozvao učesnike, ali i državne institucije, da vrate dostojanstvo izborima.

Odgovarajući na pitanje da li bi bio spreman da podrži Vuka Jeremića ako ne uđe u drugi krug izbora, Janković je rekao da se svako kandiduje da bi pobedio i da će o tome govoriti kada dođe vreme. 

Janković je rekao da smatra da Vuk Jeremić svakako pripada grupi opozicionih kandidata, ali da bi mu, kada bi smatrao da su toliko politički slični, podršku pružio već sada.

Govoreći o svom dosadašnjem radu, Janković je rekao da je ponosan na hiljade rešenih slučajeva, ali i na to što je pokazao da institucije mogu da zasluže poverenje građana i da "mogu i da se grade", a ne samo da se ruše. 

On je ocenio da je institucija zaštitnika građana veoma važna, zbog čega bi je trebalo očuvati, ali da su veoma važne i druge nazavisne institucije, pravosuđe, institucija predsednika i druge. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.