„Sukob“ Vučića i Nikolića: Hronologija jedne „afere“

Brojne afere godinama su svakodnevica u Srbiji. Neodgovorne izjave, optužbe bez dokaza, javni sukobi, tajni dogovori - nepisana su pravila svake afere. Istovremeno, javnost ostaje uskraćena za odgovore na brojna pitanja, dok pokretači afera uvek drže konce u svojim rukama.

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić

Uz pomoć pojedinih medija u javnosti se kreira slika kakva odgovora pojedincima i interesnim grupama.

Najnovija afera koja je potresla Srbiju i dovela do atmosfere svojevrsnog vanrednog stanja na političkoj sceni i u državi trajala je tri dana. Počela je zvanično 15. februara, nezvaničnim informacijama da je i Tomislav Nikolić rešio da se kandiduje za predsednika. Završena je zvanično 17. februara, kada je Glavni odbor Srpske napredne stranke jednoglasno podržao Aleksandra Vučića za kandidata, a Vučić poručio da o Nikoliću neće da izgovori ni da čuje nijednu ružnu reč.

U praktično dan i po građani Srbije bili su bombardovani nezvaničnim informacijama koje su iz sata u sat objavljivali mediji. Tako je moglo da se zaključi da će „SNS imati dva kandidata“, da se „Vučić povlači iz politike razočaran“ Nikolićevom nezvaničnom najavom, da „još razgovaraju“, da „razgovora nema“, da je u pozadini „politička trgovina“, da je Predsedništvo stranke odbilo zahtev Nikolića upućen Vučiću, da Nikolić nanosi štetu državi. 

Ovako je izgledala hronologija „sukoba“ od kog je, prema dramatičnom tumačenju pojedinaca, zavisila sudbina države. Šta je tačno dovelo do „sukoba“, a šta do njegovog rešenja i da li je uopšte postojao sukob - ostalo je nejasno. 

14. februar - Predsedništvo SNS-a donelo je odluku da Vučić bude kandidat te stranke na izborima za predsednika: “Aleksandar Vučić dužan je da razgovara sa svim partnerima SNS-a i pokuša da obezbedi široku narodnu podršku za pobedu na predstojećim izborima”, navedeno je u saopštenju.

14. februar - Zorana Mihajlović izjavila da bi posle odluke Predsedništva stranke i Nikolić trebalo da podrži svog “političkog sina" jer samo Vučić može ubedljivo da pobedi.

14. februar - Vučić gostujući na RTS-u kaže da je prihvatio kandidaturu stranke za predsednika kako bi se “obezbedili kontinuitet i stabilnost postojeće politike” i jer procene pokazuju da će on lakše pobediti: “Mnogo volim Nikolića, ali moram da kažem da najviše volim Srbiju”, rekao Vučić, i dalje ne isključujući mogućnost i vanrednih parlamentarnih izbora.

15. februar - Nikolić prepodne izjavio da nije iznenađen ishodom glasanja Predsedništva SNS-a, da podrži kandidaturu Vučića. Na pitanje novinara da li je odustao od kandidature, Nikolić je odgovorio: "Dogovorićemo se. Bože zdravlja".

15. februar - Proslava Dana državnosti u organizaciji Nikolića, na kojoj se nisu pojavili ministri, već samo premijer, najavljuje obrt. U zvaničnom govoru povodom Dana državnosti Nikolić poručuje: „Bio sam, a i sada sam, vređan, omalovažavan, potcenjivan“, uz podsećanje da je mandat predsednika Srbije počeo odričući se stranke koju je stvorio: „Nastaviću da radim posvećeno i neumorno dokle god budem na ovom mestu“, naveo je Nikolić.

15. februar - Samo nekoliko sati nakon proslave Dana državnosti, tokom proslave rođendana Nikolića, Sputnjik objavljuje da je, posle Vučića, i Nikolić „rešio da se kandiduje za predsednika“. Nema potvrde informacije.

16. februar - Zorana Mihajlović ocenila da je, ako je tačna informacija da će se predsednik Srbije ponovo kandidovati na tu funkciju, „to početak tužnog kraja jedne političke karijere osnivača SNS-a Tomislava Nikolića“. "Ne želim da verujem da će se Nikolić okrenuti protiv Srbije, SNS-a i Vučića. Ali, ako je tačno, onda je ovo pokušaj Nikolića da podeli SNS i pomogne opoziciji da pobedi, ali taj pokušaj neće uspeti."

16. februar - Ivica Dačić ocenio da je, ako je vest o kandidovanju Nikolića tačna, sramotno da se on time pridružuje plejadi kandidata koji su protiv Vučića: „Samo će pomoći onima koji su protiv Vučića. I to bezuspešno", zaključuje Dačić.

16. februar - Vučić je na pitanje Tanjuga o kandidaturi Nikolića „ćutao i nije dao nikakav komentar“, javila je ta agencija, a kao udarnu vest preneli gotovo svi mediji.

16. februar – Kurir nezvanično saznaje da je Nikolić od Vučića tražio mesto premijera i predsednika SNS-a da bi ga zauzvrat podržao na predsedničkim izborima.

16. februar - Nikolić za Kurir izjavio da očekuje da će s Vučićem postići dogovor koji je u interesu Srbije i da ne želi nikakve podele: „Ja i dalje čekam dogovor s Vučićem. Pre toga neću doneti nikakvu odluku i svojim izjavama neću nikoga da stavljam pred svršen čin."

16. februar - Ministar i funkconer SNS-a Nebojša Stefanović izjavio da "Vučić nije trgovac", da je Nikoliću dao korektnu ponudu i da preko toga neće ići. Rekao je i da je najava moguće kandidature Nikolića bila iznenađenje: "Razgovarao sam s premijerom i sve ovo je bilo iznenađenje za obične ljude, za građane Srbije i za nas... Ljudi osećaju da su se svi urotili protiv Vučića i to ih je ujedinilo", rekao je Stefanović. Naveo je i da poznaje Vučića 20 godina, da je prema ljudima uvek bio otvoren i davao im više nego što svi imaju potrebu i zaslužuju.

16. februar - Potpredsednik SNS-a Miloš Vučević izjavio je da je Predsedništvo SNS-a "odbilo ponudu koju je Nikolić uputio Vučiću" u vezi s predstojećim predsedničkim izborima: „Ne mogu da idem u detalje, ali mogu da vam kažem da je Predsedništvo stranke odbilo ponudu Nikolića Vučiću", rekao je Vučević u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine.

16. februar - Mediji prenose i izjavu Vojislava Šešelja, koji tvrdi da Nikolića plaća biznismen kom se sudi Miroslav Mišković: "Čuli ste za njegov tajni susret s Miškovićem u Čeneju i svi znamo da i od ranije ima nekih namigivanja i kontakata, od ambasadora SAD Kajla Skota sinoć, pa sa šefom delegacije EU Majklom Davenportom", rekao je Šešelj, uz ocenu da je došao jedan tužan kraj Nikolićeve karijere: "Više od dve godine govorili smo o karakteru Nikolića, u javnost iznosili kriminalne afere, od diplome, pa tako dalje. Ovim je pokazao da je spreman da svoju partiju, koju je on sam osnovao, žrtvuje zbog ličnih interesa."

16. februar - Nikolić se ne oglašava ceo dan i ostavlja prostor da se nagađa da li je informacija koju je objavio Sputnjik o njegovoj kandidaturi tačna.

17. februar Prvi put se oglasio Vučić, koji nije želeo da na konferenciji za medije posle susreta s austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom odgovara na dnevnopolitička pitanja. Rekao je samo da je pred partijom koju vodi težak izazov: “Kad je reč o mom ličnom odnosu, od mene ćete uvek čuti dobre i lepe reči o predsedniku i uvek sam spreman da s njim razgovaram i sarađujem i pre i posle izbora."

17. februar - Vučić je uveče jednoglasno izabran za predsedničkog kandidata SNS-a na sednici GO SNS-a. Vučić je na sednici dočekan aplauzom koji je trajao nekoliko minuta. Prihvatio je predsedničku kandidaturu. Tek pred kraj govora, nakon gotovo pola sata, osvrnuo se na Nikolića: „I zato od svih vas ne želim da čujem nijednu ružnu reč o njemu. Ja je nikada neću izgovoriti, uvek poštujući njegovo pravo da odluči šta sam želi da radi.”

17. februar - Nikolić dao intervjuu za Sputnjik, isti medij preko kog je plasirana informacija da je rešio da se kandiduje. Intervju je sniman pre sednice GO, a objavljen u vreme održavanja sednice. U tom intervjuu Nikolić je rekao da će se kandidovati ako se ne dogovori s Vučićem.

„Neprijatno je i misliti da će sve biti u redu posle ovakvog angažovanja teške artiljerije protiv mene samo zbog ideje da bih mogao da se kandidujem. Ja nemam, nikad nisam imao, medijsku mašinu, ja čak ne umem ni da spinujem“, rekao je između ostalog predsednik Srbije. 

Tek tri dana kasnije, 20. februara, Vučić i Nikolić su objavili zajedničko saopštenje u kom nije bilo odgovora ni na jedno važno pitanje koje je javnost očekivala, a iz kog se samo moglo naslutiti da su ponovo saglasni u svemu. Istog dana je Nikolić za Kurir otkrio da se neće kandidovati za predsednika, a da će o njegovoj budućoj funkciji biti reči posle izbora.

Nikolić je sinoć u emisiji Upitnik na RTS-u rekao da poštuje stav SNS-a da kandiduje Vučića za predsednika Srbije, kao i da će o svojim budućim političkim funkcijama govoriti kad dođe vreme…

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.