U inostranstvu glasanje na 50 biračkih mesta

Birači Srbije koji svoje boravište imaju u inostranstvu glasaće na oko 50 biračkih mesta širom sveta. Konačan broj glasača biće naknadno utvrđen.

Izbori, ilustracija / Foto: Srđan Ilic

Rok tokom kog su građani koji žive ili privremeno borave u inostranstvu mogli da se upišu u birački spisak za predsedničke izbore istekao je u ponoć. Birači Srbije trebalo je da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše da će na predsedničkim izborima 2. aprila glasati u inostranstvu.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih polsova Veljko Odalović rekao je za RTS da će se izbori u inostranstvu sprovesti što efikasnije, bez velikih troškova.

"U biračkim odborima da budu ljudi upisani u birački spisak, koji su tamo - da izbegnemo trošak putovanja i hotela, a iz Ministarstva će za svako biračko mesto po jedan član biračkog odbora preuzeti materijal, odneti ga, biti tamo, sprovesti glasanje, vratiti se i predati materijal RIK-u", rekao je Odalović.

Rok za predavanje potpisa Republičkoj izbornoj komisiji za kandidaturu za predsednika Srbije ističe večeras u ponoć.

Problema prilikom registracije za glasanje u inostranstvu

Na probleme prilikom prijave za glasanje na predsedničkim izborima su se žalili državljani Srbije koji žive i rade u Velikoj Britaniji, Kanadi, Nemačkoj, Grčkoj. Danas je grupa državljana Srbije koji žive i rade u Kini navela da je takođe imala velikih problema prilikom registracije za glasanje na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji u ambasadi u Pekingu i konzulatu u Šangaju.

Državljani koji su se prijavili za glasanje dobili su potvrdu o prijemu zahteva, a potom i potvrdu da su uneti u birački spisak za glasanje u inostranstvu, kao i informaciju da će naknadno biti obavešteni da li će glasanje uopšte biti organizovano, jer se navodno nije prijavilo dovoljno onih koji bi glasali.

Potrebno je da se najmanje 100 gradjana registruje za glasanje, da bi biračka mesta u ambasadama i konzulatima Srbije bila otvorena. Konačan odgovor, kako navodi agencija BETA, od ambasade u Pekingu građani koji su se žalili još nisu dobili.

Izvor: RTS, Insajder, Beta


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.