Zajedničko saopštenje Nikolića i Vučića: Ponovo saglasni u svemu?

Danima očekivan susret predsedničkog kandidata SNS-a Aleksandra Vučića i predsednika države Tomislava Nikolića završen je, a saopštenje koje je nakon sastanka prosleđeno iz predsedničkog kabineta ne odgovara ni na jedno od pitanja na koja javnost očekuje odgovore.

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić

Nikolić se dosad oglašavao ili preko nezvaničnih kanala ili preko Kurira ili Sputnjika, poručujući Vučiću da očekuje susret i dogovor. Pritom je naveo da je očekivao da ako ne bude predsednički kandidat očekuje premijersko mesto i vraćanje na čelo stranke.

Vučić je koristio brojne kanale i u više navrata ponovio da “nikada neće reći ružnu reč o predsedniku”. Ovakva poruka usledila je, međutim, dan pošto su brojni ministri na različite diskvalifikovali Nikolića.

Posle današnjeg sureta i zajedničkog saopštenja ostaje otvoren prostor za brojna nagađanja, među kojima je i ono da li je “sukob” bio samo “predstava”.

Saopštenje prenosimo u celosti:

“Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su o političko-bezbednosnoj situaciji u zemlji i okruženju.

Predsednik i premijer u potpunosti su saglasni da se Srbija nalazi pred ozbiljnim izazovima i iskušenjima, na koje je neophodno pružiti zajednički i sveobuhvatni odgovor državnog rukovodstva. Jedinstvo svih državnih funkcionera‎ u rešavanju regionalnih problema i izbegavanje krize najširih razmera, najvažniji su zadaci i predsednika Nikolića i premijera Vučića", saopšteno je iz kabineta Nikolića.

Kako se navodi, predsednik i premijer usaglasili su mere i poteze po pitanju bosanskohercegovačke tužbe za genocid protiv Srbije, kao i po pitanju odbrane vitalnih srpskih nacionalnih interesa povodom predloga za članstvo Kosova u Unesku i Savetu Evrope. Dogovoreno je dnevno koordinisanje po ovim ključnim pitanjima za državu Srbiju.

Istovremeno, Nikolić i Vučić razgovarali su o predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.

Sagovornici su okarakterisali svoju dosadašnju saradnju kao važnu, značajnu i uspešnu za Srbiju i dogovorili se da blisko sarađuju i u budućnosti.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.