Država u interesu stranih investitora na štetu radnika

Poslednji štrajkovi u Goši i Fijat Krajsleru po ko zna koji put svedoče o nepostojanju sistema koji bi omogućio sprovođenje zakona ove države. U slučaju Goše u pitanju je “ popustljivost” prema investitoru, slovačkoj kompaniji ŽOS Trnava koja je radnicima ostala dužna 1,8 miliona evra, dok je budžet Srbije oštećen za četiri miliona evra. Slovaci su Gošu prodali, novi vlasnik se ne pojavljuje niti oglašava. U međuvremenu, prošlo je tri meseca od neispunjenog obećanja tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića kako će vlada da ustanovi da li novi vlasnik ima nameru da posluje i šta država u suprotnom može da učini.

Novinari Insajdera danima pokušavaju da dobiju odgovor od Ministarstva privrede o tome da li su i sa kim razgovarali  o isplati dugova radnicima i državi. Uz ovo, nema ni objašnjenja Poreske uprave o tome kako je moguće da četiri godine nije reagovala na neplaćanje doprinosa Gošinim radnicima. Dug od blizu šest miliona evra kao da nikog ne interesuje. Kao ni zakonska prava radnika Goše.

Na drugoj strani, Srbija se u slučaju Fijat Krajslera pojavljuje kao poslodavac, obzirom da ima 33 odsto vlasništva u kompaniji Fijat Srbija. I pored toga, poput većinskog vlasnika,  danima ćuti i ne pokušava da se uključi u rešavanje problema radnika koji su od prošle nedelje u štrajku zbog uslova rada i zahteva za većim platama.

Iako je poslednji Zakon o radu bitno ograničio prava zaposlenih, izgleda da ni ovakav ne odgovara pojedinim poslodavcima. Brojni su primeri kršenja radnih prava koji prolaze bez zakonskih sankcija, čak i bez ozbiljnije inspekcije  i provere  pritužbi.

Spremnost države da “ žmuri” na kršenje zakona koji se odnose direktno i indirektno na prava radnika je poražavajuća.  I ona govori mnogo više o Srbiji nego o onima koji računaju na izbegavanje zakonskih odredbi i jeftinu radnu snagu.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.