Fenomen Beli: Od tvrdnje da podiže izlaznost do tvrdnje da uzima glasove Jankoviću

Kandidatura Luke Maksimovića, poznatijeg kao Ljubiša Preletačević Beli, izazvala je oprečna mišljenja u javnosti.

Foto: Srđan Ilić

Dok jedni tvrde da kandidatura Belog motiviše određenu grupu mladih apstinenata da izađu na izbore, drugi smatraju da lider pokreta Samo jako direktno uzima glasove Saši Jankoviću.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, za Insajder.net navodi da je za očekivati da kandidatura Belog podigne izlaznost jer se on obraća delu javnosti koja nije adekvatno pokrivena u kampanjama ostalih predsedničkih kandidata.

„Beli će prevashodno na birališta izvući apstinente ili one koji su tek dobili pravo glasa, pre nego što će oduzeti glasove nekom drugom“, kaže Klačar za Insajder.net.

Klačar kaže da je realno očekivati da bi Preletačevič pre mogao uzeti glasove građanskih opozicionih kandidata, nego desničarskih kandidata.

„Posmatrajući način kako vodi kampanju, pre se može očekivati da Beli zahvati iz rezervoara građanskih kandidata kao što su Saša Janković, Vuk Jeremić ili Nenad Čanak. Međutim, kada je Beli u pitanju, niko od nas nema nikakve statističke podatke, ovo su sve projekcije iz dosadašnjeg iskustva“, ističe Klačar.

On dodaje i da Preletačević dizanjem izlasnosti može uticati da dođe do drugog kruga predsedničkih izbora, ali ne i da drastično promeni redosled kandidata.

 „Mi ne možemo biti sigurni, naravno, ali mislim da ulazak Belog u izbornu trku ne može da poremeti dominantne trendove. Pored Aleksandra Vučića, najviše glasova mogu očekivati Vuk Jeremić i Saša Janković, pa na četvrtom mestu Vojislav Šešelj“, kaže Klačar za Insajder.net.

Da li kandidatura Ljubiše Preletačevića Belog podiže izlaznost ili oduzima glasove Saši Jankoviću?

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.