I rad i rađanje u Srbiji - neće moći

„Nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu (koja želi da zatrudni), njemu je žena potrebna da radi “. Ne, ovu rečenicu nije izgovorio anonimni poslodavac u neformalnom razgovoru koji je neko slučajno čuo u prolazu. Ovu rečenicu, bez ikakvog ustezanja, izgovorila je predstavnica državne institucije, pred milionskim auditorijumom na javnom servisu. U pokušaju da odbrani neka od kritikovanih rešenja novog Zakona o finansiranju porodice, predstavnica Ministarstva za rad, iako i sama žena, poručila je svim ženama gde im je mesto i kakva im je budućnost. Ili rađate ili radite. Jedno sa drugim u državi Srbiji očigledno ne ide.

Javnost je od nje saznala i za interesantnu distinkciju: da pored žena koje rade postoje i one koje „stvarno rade“ - s tim da ove druge imaju pravo na nadoknadu za porodiljsko bolovanje, dok prve nemaju jer rade ali očito „nedovoljno stvarno“.  

Kako ih sistem ne prepoznaje kao stvarne, one u praksi tako postaju nepostojeće i sve to samo zato što su ostale trudne ubrzo nakon što su se zaposlile. „Zasnivate radni odnos da bi radili a ne da bi sutradan otišli na bolovanje“, izjavila je, verovali ili ne, šefica odseka za poslove u oblasti populacione politike i finansijske podrške porodici sa decom.

Kome god da nije bilo jasno ili je imao sumnje u dobre namere zakonodavca, posle ovakvih izjava sve je kristalno jasno. Neplaniranom iskrenošću, predstavnica Ministarstva za rad je ogolila suštinu i istinu o tome na koji način je ova država zaštitila buduće majke novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici, ali i kako u praksi izgleda populaciona politika proklamovana kao prioritet Vlade Srbije.

Povodom nastupa svoje službenice oglasio se i ministar za rad Zoran Đorđević, ocenjujući da je izjava skandalozna i da će odgovorna biti sankcionisana.

Ipak, ženama se jako loše piše ako je ministar Đorđević taj koji će ih uzeti u zaštitu. Naime, upravo je on „ponosni“ autor jedne od najskandaloznijih izjava o ženama ove godine.

„Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše. Pametnih se boje...“, nespretno i nesrećno je citirao ministar stihove Jovana Dučića.

Njega, međutim, nije imao ko da sankcioniše.

Činjenica je da je šteta napravljena, i to ne nastupom vladine službenice, već Zakonom čiji bi cilj, kako mu sam naziv govori, trebalo da bude pomoć porodici, a ne diskriminacija žena koje bi - ako to, eto, nije baš veliki problem - i da rađaju i da rade.

To je u Srbiji, izgleda, naučna fantastika.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.