Priprema javnosti na oslobađajuću presudu?

Optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije Milan Radonjić i Ratko Romić odlukom suda su pušteni iz pritvora, a određena im je mera kućnog pritvora uz elektronski nadzor.

Slavko Ćuruvija

Činjenica da su optuženi bez presude u zatvoru tri i po godine, ne može da opravda ovu odluku – oni su toliko u pritvoru zbog toga što postupak predugo traje.

Sudu da donese ovakvu odluku nije zasmetalo ni to što su optuženi za najteže krivično delo, niti što se Miroslav Kurak, optužen da je ubio Ćuruviju i danas u bekstvu. Za sud nije bila važna ni činjenica da je pojedinim svedocima prećeno o čemu su govorili i pred sudom.

I pored toga što nije od presudne važnosti da li će Romić i Radonjić na suđenje biti dovođeni iz svoje sobe ili iz zatvorske ćelije, to svakako budi sumnju da je ovakva odluka suda uvod u oslobađajuću presudu.

Činjenica da je u pitanju suđenje za ubistvo novinara dodatno je uznemirujuća - ubica novinara Milana Pantića godinama šeta nekažnjeno, a sada van zatvora ostaju i optuženi za ubistvo Ćuruvije.

Iza ubistva Ćuruvije stoji država, a 18 godina kasnije institucije te države nisu u stanju da donesu presudu.

Ćutanje profesije više nije opcija. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.