Zašto Insajder ne šalje pitanja Kriznom štabu: Odgovori bez pitanja i pitanja bez odgovora

Novinari redakcije Insajder predstavnicima Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa pitanja ne šalju elektronskom poštom. Odluku da to ne činimo doneli smo čim je saopšteno da će pitanja biti postavljana isključivo elektronskom poštom, bez mogućnosti potpitanja ili zahteva za objašnjenje, a da će o tome koja će pitanja uopšte biti postavljena odlučivati neke službe i da članovima Kriznog štaba neće biti moguće postaviti pitanje koje je eventualno nametnuo prethodni odgovor.

Dezinfekcija zbog koronavirusa pred konferenciju za medije riznog štaba Foto: Srđan Ilić

Pre nego što je novinarima onemogućeno da pitanja postave uživo, novinari Insajdera su na konferencije Kriznog štaba – kao i ostale – odlazili kada su želeli da pitaju ono za šta su verovali da je važno za građane. Istovremeno, na našem sajtu smo prenosili sve informacije s konferencija za medije za koje smo smatrali da su značajne za javnost.

O odluci da pitanja ne šaljemo elektronskom poštom nismo obaveštavali čitaoce. Smatramo da je pravo svake redakcije da odluči da li želi ili ne da iskoristi mogućnost koja joj je nametnuta.

Ipak, kako u Srbiji često biva, počela su prebrojavanje i prozivke, pa stoga i obaveza redakcije da objasni razloge za svoju odluku.

Kada neko umesto nas čita i interpretira naša pitanja, obesmišljava naš posao, a odgovori na takva pitanja – s namerom ili ne – zapravo mogu postati poluistine ili jednostavno poluinformacije koje nisu u funkciji informisanja građana, već kreiranja određene slike. Poluistine ili poluodgovori su nekada opasniji od neistina, a redakcija Insajdera tako ne zamišlja svoj rad, niti smo ikada tako radili. U tome nećemo da učestvujemo. Zato dosada nismo poslali nijedno pitanje. I nećemo.

A ukidanju konferencijie za novinare prethodilo je – evidentno plansko - dovođenje do apsurda prava novinara da postavljaju pitanja. Insistiramo na ovome – postavljaju pitanja.

Konferencije su ukinute naprasno uz obrazloženje da su se novinari žalili da na njima nisu bezbedni. Iako su članovi Stručnog štaba tvrdili da je sve urađeno da prilikom obraćanja zvaničnika novinari budu zaštićeni, skrenuli su pažnju i da dolazak na konferencije za medije predstavlja izvestan rizik. Ipak, odluka o izostanku prisustva novinara bila je ekstremna – zvaničnici nisu ni pokušali da omoguće uključivanje i postavljanje pitanja preko video veze što je, kako se vidi i po TV programima, tehnički vrlo lako izvodljivo i moglo bi biti adekvatna zamena za prisustvo medija.

I kao što je neprimereno napadanje stručnjaka na društvenim mrežama, tako je neprimereno i ponašanje pojedinih novinara bliskih vlastima koji su zloupotrebljavali mikrofon, direktan TV prenos i milionsku publiku da održe govor, brane politiku Vlade, da se u ime građana izvinjavaju zbog istih tih građana... Ukratko, primene model ponašanja koji svakako ne doliči novinarskom pozivu.

Dnevna obraćanja Kriznog štaba pojedini novinari pretvorili su u bojno polje u ratu medija protiv medija pod izgovorom borbe za stručnjake i borbu za samopromociju ili što javnije i glasnije dodvoravanje ili oponiranje vlastima.

Ali i vlasti nisu ostale skrštenih ruku, pa važne informacije dostavljaju samo pojedinim, izabranim medijima. Tako se najave o produženju ili skraćenju policijskog časa uvek najpre pojavljuju u određenim vlastima bliskim medijima, iako se radi o informacijama koje ne bi smele biti ekskluziva. Upravo suprotno.

Dok novinarima ne bude omogućeno da rade svoj posao, da dobiju direktne i prave odgovore na jedinom zvaničnom mestu kada je u pitanju borba protiv koronavirusa, novinari Insajdera pitanja neće postaviti. I dalje ćemo sve važne informacije iz obraćanja Kriznog štaba svakako preneti, kao što to radimo i kada su u pitanju druga saopštenja relevantnih institucija.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.