Britansko ministarstvo prosvete o Megatrendu iz Londona: Nije u našoj evidenciji; Jovanović: Nije akreditovan

Ustanova Megatrend International Expert Consortium Limited nije registrovana kod nas, niti imamo bilo kakav ugovor sklopljen sa njom, rečeno je Insajderu u britanskom Ministarstvu za obrazovanje. Da ta ustanova nema akreditaciju u Velikoj Britaniji potvrđuje za Insajder i Mića Jovanović, odgovorno lice u njoj i rektor Univerziteta Megatrend u Beogradu. On, međutim, dodaje da je to u skladu sa svim tamošnjim zakonima i da je na poslodavcu da “odluči da li će zaposliti nekog sa diplomom akreditovane ili neakreditovane ustanove”. Činjenica je, međutim, da je neakreditovani londonski Megatrend, kome u zvaničnom registru obrazovanje nije navedeno kao delatnost, izdavao diplome koje je kasnije, u skladu s tadašnjim propisima, nostrifikovao beogradski Megatrend. Na čelu oba Megatrenda u to vreme je bio Mića Jovanović.

Megatrend, ilustracija

Na Megatrend International Expert Consortium Limited, ustanovi registrovanoj u Londonu, na smeru “biznis i menadžment” diplomirao je i Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, a diplomu je pre 15 godina, kako je objavljeno, nostrifikovao na Univerzitetu Megatrend u Beogradu. Kako je sam rekao, na predavanja je išao u Sava centar, gde je ta britanska ustanova održavala studijske programe.

Problem je, međutim, što Megatrend International Expert Consortium Limited registrovan u Londonu nije akreditovan, niti je u britanskom registru kao delatnost te ustanove navedeno obrazovanje, pa je tako aktuelni ministar stekao diplomu neakreditovane obrazovne ustanove. Tu diplomu je nostrifikovao Megatrend u Srbiji, a on je kasnije zahvaljujući toj diplomi magistrirao, a potom i doktorirao i to upravo na Megatrend univerzitetu u Beogradu.

Da Megantrend iz Londona nema akreditaciju Insajderu je potvrđeno u Ministarstvu za obrazovanje Velike Britanije.

“Ta kompanija kod nas nije evidentirana, niti imamo finansijski ili bilo kakav ugovor sa njom”, navode u tom britanskom ministarstvu.

Mića Jovanović, koji je odgovorno lice u Megatrend International Expert Consortium Limited i rektor Univerziteta Megatrend u Srbiji, navodi za Insajder da je tačno da ta ustanova u Londonu nema akreditaciju u Velikoj Britaniji, ali da je tamo registrovana.

Osporen doktorat Jovanovića

Ministarstvo prosvete je pre pet godina utvrdilo da Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta, nije stekao zvanje doktora na Londonskoj školi ekonomije, kako je tvrdio, niti je tamo bio registrovan kao student doktorskih studija. Tadašnji ministar Srđan Verbić je tada zahtevao od Jovanovića da podnese ostavku, jer Zakon o visokom obrazovanju propisuje da rektor ne može biti lice koje je prekršilo kodeks profesionalne etike. Jovanović je tada podneo ostavku, ali je za rektora Megatrenda ponovo izabran 2017. godine.

“U Londonu, po svim važećim zakonima, imate obrazovne ustanove koje imaju akreditaciju i imate one koje nemaju akreditaciju, kao i u Srbiji. Do poslodavca je da li će da zaposli nekog sa diplomom akreditovane ili neakreditovane ustanove. Imate čuvenu ‘London skul of biznis end fajnans’ koja je 12 godina radila bez akreditacije, a Fajnenšl tajm joj dao priznanje za najbolju poslovnu školu. Tek nedavno je dobila akreditaciju”, ističe Jovanović i dodaje da u Londonu nikada nisu bili kažnjeni, niti opomenuti.

Upitan zašto se u britanskom registru ne navodi da je delatnost ustanove Megatrend International Expert Consortium Limited obrazovanje, on kaže da je ona tako registrovana.

“Pogledajte malo bolje. Sigurno se negde to provlači”, dodaje Jovanović.

On navodi da je u Srbiji Megatrend iz Londona imao rešenje Saveznog sekretarijata za ekonomske odnose sa inostranstvom, odnosno odobrenje za rad.

“Rešenje od tog sekretarijata dobili smo 1990. godine, a ratifikovano je 1995. To je urađeno u skladu sa svim važećim zakonima”, kaže Jovanović.

Megatrend iz Londona održavao je studijske programe u Beogradu od 1990. do 2004. godine, a kako je ranije saopštio Univerzitet Megatrend, po tom program su se školovala 1.054 studenta, što je, kako je naveo “u potpunosti bilo u skladu sa propisima u Srbiji i standardima obrazovanja koje nudi jedna visokoškolska ustanova“.

U kabinetu ministra Mladena Šarčevića Insajderu je ranije rečeno da se inspekcije neće baviti zakonitošću sticanja univerzitetske diplome ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, uz objašnjenje da je za to nadležan sam Univerzitet Megatrend koji je diplomu nostrifikovao.

Razlog je, kako su naveli, odredba Zakona o univerzitetu koji je bio na snazi u vreme nostrifikacije Stefanovićeve diplome.

“Navedeni zakon je upućivao da veće odgovarajućeg fakulteta sprovodi postupak nostrifikacije diplome, odnosno utvrđuje ekvivalentnost strane školske javne isprave, te da se uslovi i postupak nostrifikacije, odnosno utvrđivanje ekvivalentnosti strane školske javne isprave bliže uređuje statutom univerziteta i fakulteta“, rečeno je tada Insajderu u Ministarstvu prosvete.

Diplomu Nebojše Stefanovića prvo su osporili lideri Saveza za Srbiju i pokreta Dveri koji su saopštili da je Stefanović prekršio zakon time što je nostrifikovao diplomu koji je navodno stekao u Velikoj Britaniji, u školi koja, kako su rekli, ne postoji.

Osim prijave prosvetnoj inspekciji, Savez za Srbiju je podneo krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović i odgovornih sa Megatrenda zbog falsifikovanja dokumenata o završenom fakultetskom obrazovanju.

Odgovarajući na ove optužbe, Stefanović je rekao da je fakultet završio u Beogradu.

“Potpuna izmišljotina, ja nisam išao ni u kakav London, moji roditelji me nisu školovali u Londonu. Ja sam se školovao u Republici Srbiji, ovde su bili programi, konkretno, u Sava centru su se održavala predavanja. Dakle, veliki broj ljudi je išao na njih i u skladu sa zakonom je sve urađeno", rekao je Stefanović.

Lideri SzS Dragan Đilas i Boško Obradović potom su izjavili da je kompanija Megatrend International Expert consortium limited samo jedne godine prijavila prihod i to 1994. godine u vrednosti 412 funti. Đilas je naveo da su to podaci iz zvaničnog britanskog registra i upitao kako su onda zapošljavani profesori, kako su plaćani i kako je plaćan zakup u Sava centru, uplaćivane školarine…

Izvor: Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.