Dobro došli na Insajder.net

U poslednjih godinu dana slušali ste razna tumačenja, saznanja, otkrića... o tome zašto više nema Insajdera. Istina je da emisija nije ukinuta. Nismo se ugasili. Nismo odustali.

Naprotiv, posle godinu dana pauze se vraćamo, ali sada imamo svoj medij - informativni video portal. Izašli smo iz okvira televizije, iz okvira programskih šema, iz okvira emisije, iz okvira Srbije. Od ovog trenutka smo dostupni uvek, svima i celom svetu, bez ograničenja.

Granice za nas ne postoje, ali postoji princip rada kojeg se pridržavam od kada postojimo - nema kompromisa kada je reč o otkrivanju istine.

Nas ne zanima ko je na vlasti danas, ko je bio juče i ko će biti sutra. Mi ne radimo teme ni o pojedincima ni o političkim strankama - mi otkrivamo propuste sistema i ukazujemo na greške.

Radićemo kao i do sada - nikada ništa nećemo objaviti bez dokaza, ali nikoga nećemo ni štedeti.

Od 2004. godine na TV B92 smo uradili više od 120 istraživačkih emisija, na pitanja nam je odgovaralo više od 500 sagovornika i objavili smo više od 1.000 dokaza o zloupotrebama, korupciji i kriminalu.

Mnogi su nam pretili tužbama, ali ih je za 12 godina i posle toliko emisija podneto samo sedam. Svaki put je presuda suda bila da nismo pogrešili. Ne postoji nijedna pravosnažna presuda protiv nas. Mi ne objavljujemo laži i neproverene informacije.

Verujemo da možemo mnogo više nego što su dva serijala od po šest emisija godišnje i da ćemo s portalom Insajder.net napraviti barem isti uspeh kakav smo imali sa emisijom Insajder. Ono što je za mene već sada najveći uspeh jeste činjenica da su novinari s kojima sam radila svih ovih godina i s kojima sam napravila Insajder odlučili da zajedno sa mnom krenu u nešto što je prilično neizvesno.  

Svakodnevnim radom, tj. praćenjem dnevnih događaja, pokazaćemo kakvu ulogu treba da ima novinarstvo u svakom društvu, pa i ovom. 

Na ovom sajtu nikada ništa neće biti najavljeno kao „spektakl”, „neviđeno” ili „senzacionalno”. Sve što objavimo biće profesionalno, provereno i odgovorno. Na to nas obavezuju ugled koji ima emisija Insajder, naša duga novinarska istorija, brojna domaća i svetska priznanja koja smo dobili.

Na ovom sajtu neće biti mesta za vesti koje jednostavno nisu vesti, protokolarna saopštenja vam nećemo predstavljati kao važne vesti, nećemo odlaziti na konferencije za novinare da bismo „popunili” sajt. Ovde ćete moći da saznate odgovore na sva važna pitanja...

Pre tačno godinu dana odlučili smo da se privremeno povučemo iz javnosti. Razlog je bila kampanja zasnovana na lažima, vođena putem pojedinih medija protiv Insajdera i mene. Tada smo bili zaposleni na TV B92 i nismo mogli da menjamo programsku šemu onako kako nama odgovara i da svako veče emitujemo emisije s dokazima o onima koji su neistinama vodili kampanju protiv nas. To bi bio jedini adekvatan odgovor. Zato smo odlučili da uložimo sve napore i da sami napravimo uslove u kojima više nikada nikome nećemo dozvoliti da lažima obmanjuje javnost i umanjuje značaj neke priče koju smo otkrili.

Od institucija sistema očekujemo da budu otvorene prema javnosti, da predstavnici tih institucija odgovaraju na pitanja, a od drugih medija kolegijalnost i saradnju, za šta smo i sami otvoreni. 

Očekujemo i razna tumačenja o tome zašto krećemo „baš sada”, a pravi i jedini odgovor na to je da krećemo onda kada smo spremni. Iza nas ne stoji niko osim nas samih. Nema skrivenog kapitala. Nema skrivenih interesa. Mnogi su godinama pokušavali da nas ospore na razne načine - lažima, diskreditacijom, zamenom teza, pretnjama. I pored svega toga smo uspeli da očuvamo kredibilitet i da opstanemo i u okolnostima u kojima bi svako odustao.

Počeli smo 2004. godine kao tim od tri novinara, a danas 13 novinara istražuje priče koje ćete svakodnevno moći da pratite na Insajder.net.

Naša prednost je u tome što kao redakcija istraživačke emisije Insajder imamo istoriju dugu 12 godina, nekoliko nas i po 20 godina iskustva u novinarstvu, konkretne rezultate iza dosadašnjeg rada. Ujedno, to su i ogromna obaveza i odgovornost koju imamo prema svima vama koji ćete iz dana u dan pratiti naš rad.

Brankica Stanković

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.