Ima li u Agenciji za borbu protiv korupcije mesta i za kandidate koje ne predlaže vlast?

Agencija za borbu protiv korupcije dobila je ove nedelje novog člana, na predlog Skupštine, po hitnom postupku, kao i kandidate za članove na predlog predsednika Republike. Istovremeno, kandidat kog su predložili poverenik i zaštitnik građana čeka na izbor već skoro dve godine, dok je mesto kandidata novinarskih udruženja upražnjeno od 2013.  

Agencija za borbu protiv korupcije

Predsednik Tomislav Nikolić predložio je za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije dva kandidata koja su trenutno zaposlena u njegovom kabinetu - Sanju Marić, stručnu savetnicu predsednika za kulturu, i Nedeljka Tenjovića, generalnog sekretara predsednika Republike. Oni su predloženi za članove Agencije nedelju dana pošto je Odbor Agencije napustila Dragana Z. Kolarić, koja je u međuvremenu izabrana za sudiju Ustavnog suda.

Novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji bi Agenciji mogao doneti veća ovlašćenja, trebalo je da bude gotov pre više od dve godine.

Za rad na ovom zakonu još 2013. bilo je zaduženo Ministarstvo pravde, kom je dato 12 meseci da pripremi nacrt i pošalje ga Vladi na razmatranje. Taj rok je istekao pre više od dve godine, a Nacrt zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ponuđen je na javnu raspravu tek pre dva meseca.

Nikolić je u obrazloženju svojih predloga naveo da smatra da kandidati poseduju stručne i lične kvalitete za obavljanje posla člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Samo dva dana ranije, na godišnjoj konferenciji, Nikolić je kritikovao Agenciju zbog „uvredljivog“ pisma u kom je Agencija tražila podatke o poslovanju fondacije njegove supruge.

Iako deluje neverovatno da predsednik predlaže svoje najbliže saradnike za nezavisno telo koje proverava da li je on obavljajući funkciju prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, Nenad Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Insajder.net da uslovi za članove Odbora Agencije nisu previše strogi. Zabranjeno je samo da budu članovi političkih partija, kaže Nenadić.

Kako navodi, zakonodavac je predvideo da kandidate predlažu i politička tela i nezavisne institucije i udruženja.

“Ipak, problem je u tome što je Skupština do sada postupala nejadnako prema kandidatima za članove Odbora, pa tako nije odlučivala o zajedničkoj kandidatkinji zaštitnika građana i poverenika za informacije još od aprila 2015. Takođe, od septembra nije razmatran ni predlog novinarskih udruženja koja su se nakon dugo vremena dogovorila oko zajedničkog kandidata”, kaže Nenadić.

Za razliku od njih, mnogo veću ažurnost Parlament je pokazao u slučaju Danice Marinković, koja je nedavno izabrana za članicu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, i to samo dva dana pošto je Administrativni odbor Skupštine dao svoje predloge. Sudija u penziji Danica Maksimović izabrana je kao kandidat Srpske napredne stranke, iako je njeno imenovanje osporilo 15 organizacija koje se bave ljudskim pravima. Ona je u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije zauzela mesto Zorana Stojiljkovića, koji je dao ostavku na tu funkciju pre mesec dana.

„ Videćemo koliko brzo će Skupština reagovati na kandidate koje je predložio predsednik Nikolić. U Odboru Agencije već godinama nema predstavnika koje su predložili novinarska udruženja, zaštitnik građana i poverenik. Ako pre njih bude imenovan neko od kandidata predsednika Republike biće narušena Zakonom predviđena ravnoteža između članova Odbora koji dolaze na predlog političkih subjekata i kandidata koje predlažu tela koja nisu politička“, ocenjuje Nenadić za Insajder.net.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije ima devet članova, koje bira Parlament na četiri godine. Ovlašćeni predlagači su skupštinski Administrativni odbor, predsednik Srbije, Vlada Srbije, Vrhovni kasacioni sud, Državna revizorska institucija, zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Socijalno-ekonomski savet, Advokatska komora Srbije i novinarska udruženja.

Agencija, koja bi trebalo da bude stub borbe protiv korupcije, već neko vreme radi u krnjem sastavu, na ivici kvoruma. Agencija trenutno nema ni direktora, budući da je Tatjana Babić, koja je do nedavno obavljala tu funkciju, prihvatila da bude kandidatkinja za sudiju Ustavnog suda.

Novog direktora biraju upravo članovi Odbora, zbog čega je važno da postoji ravnoteža članova izabranih na predlog političkih i nepolitičkih institucija i udruženja.

U Agenciji za borbu protiv korupcije juče nisu želeli da komentarišu kandidate za članove Odbora Agencije koje je predložio predsednik Nikolić, kao ni činjenicu da i dalje nisu imenovani svi članovi Odbora.