Insajder debata o radu parlamenta: Glasanje na zvonce – ponižavanje poslanika ili uvođenje reda (VIDEO)

Poslanici vlasti i opozicije u srpskom parlamentu tvrde da rade u interesu građana, ali se ne slažu u oceni da li demokratska debata u parlamentu uopšte postoji. Neđo Jovanović iz SPS-a i Marko Đurišić iz SDS-a su se, gostujući u Insajder debati, saglasili da “glasanje na zvonce” nije novina jer je uvedeno na samom kraju saziva koji je radio od 2008 do 2012. godine, u vreme kada su njihove stranke bile u vladajućoj koaliciji. Dok Đurišić smatra da je to ponižavajuće za poslanike, Jovanović kaže da je funkcija zvonca isključivo ta da se uspostavi red u sali, a da poslanici znaju za šta glasaju.

U Narodnoj skupštini postala je praksa to da vladajuća većina glasa „na zvonce“ koje pritiska predsedavajući parlamenta neposredno pre nego što poslanici pritiskaju tastere za ili protiv. Javnosti je ova pojava očigledna od novembra 2017. i glasanja o amandmanu poslaničke grupe Dosta je bilo, kada je većina posle zvona koje kontroliše predsedavajući parlamenta kao po komandi glasala za. Nakon poništavanja, glasali su protiv.

Neđo Jovanović
Neđo Jovanović
Poslanik SPS-a i član Odbora za zakonodavstvo Neđo Jovanović kaže da glasanje „na zvono“ postoji još od saziva parlamenta od 2008. do 2012. godine.

„Zvono bi trebalo da služi za neku vrstu disciplinovanja. Ono je isključivo u funkciji da se uspostavi odgovarajući red i pristojnost na sednici Skupštine“, rekao je Jovanović.

Marko Đurišić, danas predsednik poslaničke grupe „Boris Tadić-SDS, Nova stranka“, bio je poslanik u spomenutom sazivu od 2008, i to u koaliciji sa SPS-om. On podseća da je zvono uvela Slavica Đukić Dejanović iz SPS-a koja je tada predsedavala Skupštinom. Đurišić tvrdi da se i tada pobunio protiv uvođenja zvona za glasanje.

„Ja sam i tada smatrao da je to ponižavajuće, smatram i danas, znao sam kad šta treba da glasam i ne slažem se sa tim zvoncem, a pogotovo se ne slažem s ovom pričom 'nešto je već bilo, za to su krivi oni prethodni, pa nema veze što mi sada to radimo'“, rekao je Đurišić.

On smatra da to što je neko “navodno prvi počeo” ne može biti alibi da se s lošom praksom nastavi.

Đurišić: Vladajuća većina podnošenjem velikog broja amandmana obesmišljava raspravu

Marko Đurišić
Marko Đurišić
Novinu da vladajuća većina podnosi veliki broj amandmana na zakone koje predlaže Vlada Srbije Marko Đurišić vidi kao pokušaje da opozicija bude sprečena da govori. To, prema njegovoj oceni, narušava koncept parlamenta i demokratsku raspravu. Na pitanje zašto opozicija ne glasa ni za amandmane koje je sama podnela, Đurišić navodi da poslanici većine potroše vreme za raspravu i da amandmani opozicije ne dođu na red.

„U takvom glasanju ja lično ne učestvujem, ne dođem na glasanje da bih sedeo i glasao ili ne za njihove amandmane posle nekoliko dana rasprave u kojoj je bilo onemogućeno da učestvujem i da govorim o svojim amandmanima“, kaže Đurišić.

S druge strane, Neđo Jovanović, poslanik SPS-a i član Odbora za zakonodavstvo, ne vidi problem u tome što poslanici vladajuće koalicije podnose stotine amandmana od kojih je veliki broj s gotovo istovetnim tekstom. On smatra da je pravo svakog poslanika da podnese amandman koji, kao takav, afirmiše i sam zakon i njegovu stranku.

„Ako smatraju da je ovo obesmišljena rasprava, sa čime se ja ne slažem, neka je osmisle učešćem u raspravi“, rekao je Jovanović.

Jovanović odrečno odgovara na pitanje novinarke Insajdera da li je podnošenje velikog broja amandmana koji troše vreme mehanizam da se opozicija onemogući da učestvuje u raspravi.

„Apsolutno ne, jer ne vidim ni jedan jedini razlog da svi poslanici, bez obzira na to da li pripadaju opoziciji ili poziciji, ne učestvuju kvalitetno u toj raspravi“, navodi Jovanović.

„Kodeks ponašanja poslanika neće promeniti ponašanje“

Gosti Insajder debate ne slažu se u oceni ko je odgovoran za nasilje i uvrede koje obeležavaju gotovo svaku sednicu parlamenta. Poslanik SPS-a Neđo Jovanović smatra da je svaki poslanik koji “u svom vokabularu nema pristojnost, kulturu izražavanja i kulturu ponašanja” odgovoran za takvu atmosferu.

„Polazim od svakoga ko bi trebalo pre nego što nešto izgovori da razmisli da li će na taj način da ostavi određene posledice koje se odnose na dostojanstvo Skupštine“, rekao je Jovanović.

S druge strane, poslanik SDS Marko Đurišić smatra da „kada kažete svi su odgovorni“, ustvari ne odgovara niko.

„Oni koji predsedavaju Skupštinom imaju tu mogućnost da utiču na tok i način sednice, da vrlo jasno kažnjavaju neprimeren rečnik. I trebalo bi, bez obzira na to s koje strane on dolazi, ali to nije slučaj“, rekao je Đurišić

Ponašanje poslanika trebalo bi da bude uređeno kodeks, ali taj dokument već osam godina nije usvojen. Neđo Jovanović je član treće radne grupe koja pokušava da izradi kodeks ponašanja narodnih poslanika.

„Kodeks se nalazi u završnoj fazi, poslat je na ocenu u Evropski parlament na mišljenje i tu su date neke primedbe. Ja se nadam da će on biti usvojen, ali sumnjam da će on nešto promeniti”, kaže Jovanović i dodaje da ponašanje poslanika zavisi i od njihovog kućnog vaspitanja.