Inspekcija rada slučaj zatvorene nemačke fabrike za preradu ribe u Smederevu prijavila policiji

Inspekcija rada ni drugi put nije uspela da izvrši najavljenu kontrolu rada nemačke fabrike za preradu ribe u Smederevu po prijavi radnika koji tvrde da im nemački investitor nije isplatio najmanje dve plate. Fabrika je i dalje zatvorena a na kapiju je stavljen katanac. Inspektori su zato, kako se navodi u odgovorima Insajderu, zbog sumnji da je vlasnik nezakonito zatvorio vrata fabrike i eventualno oštetio ili odneo imovinu, o ovom slučaju obavestili i policiju.

Zatvorena fabrika za preradu ribe u Smederevu

Na fabriku za preradu morske ribe "Servfud Smederevo", koja je pompezno otvorena pre više od dve godine, pre dve nedelje stavljen je katanac, a radnici su o propasti fabrike u čiju halu je Grad Smederevo uložio blizu 300 miliona dinara, obavešteni preko zajedničke viber grupe. Osim toga, radnicima je vlasnik ostao dužan da uplati nekoliko plata i doprinose.

Zbog toga je, podsetimo, inspektor rada u prvu, nenajavljenu kontrolu na osnovu prijave radnika, pokušao da izvrši početkom prošle nedelje, ali je zatekao zaključanu kapiju i portirnicu i „utvrdio da ovaj poslodavac ne radi“.

Pošto nisu zatekli nikoga u fabrici, inspekcija je uputila pisano obaveštenje o sledećoj kontroli zakazanoj za 23. novembar. Ni ovog puta međutim, inspektori u fabriku nisu uspeli da uđu, a nisu dobili ni dokaz da je vlasnik fabrike primio obaveštenje da će se vršiti inspeksijski nadzor.

„Obaveštenje je poslato preko pisarnice  Odeljenja inspekcije rada Smederevo u Podunavskom okrugu, o čemu postoje pisani dokazi, međutim, do današnjeg dana nema dokaza da je poslodavac primio  obaveštenje, a navedeno Obaveštenje se nije vratilo u pisarnicu Podunavskog okruga kao neuručeno“ , navodi Inspektorat za rad u odgovoru Insajderu.

Dodaju ipak da je inspektor rada, bez obzira na to što nije imao dokaz da je poslodavac primio obaveštenje, u petak pokušao da izvrši inspekcijski  nadzor kod poslodavca.

„Na adresi sedišta, međutim, ulazna kapija je i dalje bila zaključana, a u portirnici nije bilo nikoga“ , navodi Inpektorat za rad Ministarstva.

Na pitanja novinara Insajdera koje je još radnje Inspektorat za rad preduzeo kako bi se ispitale tvrdnje radnika da im nemački investitor duguje plate i doprinose, u Ministarstvu dodaju da je o ovom slučaju obaveštena i Poreska uprava u Smederevu.

„S obzirom na to da se deo zahteva grupe zaposlenih, koji je podnet Odeljenju inspekcije rada Smederevo, odnosi na uplate poreza i doprinosa, a da za iste inspekcija rada nije nadležna, inspektor rada je dana 26. novembra ustupio zahtev nadležnoj Poreskoj upravi u Smederevu, na postupanje u okviru nadležnosti Poreske uprave“, dodaju.

Inspekcija rada: O ovom slučaju je obaveštena i policija

Na kraju odgovora, Inspektorat navodi i da je povodom ovog slučaja obaveštena i policija.

„S obzirom da postoje indicije da je ovaj poslodavac nezakonito zatvorio vrata fabrike i eventualno oštetio ili odneo imovinu, odnosno da onemogućava svaki vid kontrole nadležnih organa, dana 26. novembra inspektor rada je o navedenom obavestio i nadležnu Policijsku upravu u Smederevu“ , piše u odgovoru Insajderu. U MUP-u, međutim, nema odgovora na pitanja novinara redakcije Insajder.

Podsetimo, u oktobru 2015. potpisan je i Memorandum o razumevanju o zajedničkoj saradnji, a taj dokument u ime Vlade potpisao je tadašnji ministar privrede Željko Sertić, Jasna Avramović u ime Grada Smederevo i Bruno Kornart u ime nemačke kompanije PTC Germany GmbH.

Dva meseca kasnije, u decembru 2015. potpisan je Ugovor o zakupu novoizgrađene hale u Industrijskoj zoni sa Servfud doo Smederevo, sestrinskom firmom PTC-a.

Dva meseca pre održavanja parlamentarnih izbora, krajem februara 2016. godine, svečanom otvaranju fabrike prisustvovao je i tadašnji premijer Aleksandar Vučić. On je tom prilikom čelnicima nemačke kompanije PTC Germani, koja je kako je tada saopšteno, jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj, predao ključeve novoizgrađene hale.

Ovu halu namenjenu za proizvodnju i preradu ribe, prema ugovoru, izgradio je Grad Smederevo iz kredita i procene su da je ova izgradnja Smederevce koštala oko 300 miliona dinara.

Kako se može videti u Ugovoru do kojeg su došli novinari redakcije Insajder, nemačkom investitoru data je na pet godina u zakup hala od nešto manje od 4.200 kvadrata po ceni od tri evra za kvadratni metar.

Obaveze nemačkog investitora, sa druge strane, bile su da u sredstva i opremu investira dva miliona evra, te obuči i zaposli najmanje 100 radnika. Kako su utvrdili novinari redakcije Insajder, ugovornu obavezu o broju zaposlednih nemački investitor, međutim, nije poštovao. Da taj broj nikada nije stigao ni do 100 potvrdio je i Grad Smederevo u odgovorima Insajderu.

„Broj zaposlenih na dan 14. septembar 2018. bio je 50 radnika, dok je 31. decembra 2017. taj broj iznosio 64“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Odgovor na pitanje zašto s ovim investitorom nije raskinut ugovor imajući u vidu kršenje odredbi ugovora Grad Smederevo nikada nije odgovorio. U međuvremenu, letos je nemačka fabrika za preradu morske ribe "Servfud Smederevo" promenila vlasnika ali i naziv i sada se zove Fišeksperts (TheFishExperts) takođe iz Nemačke. Međutim, i dalje je ostalo bez odgovora šta se dešava sada kada je fabrika zaključana, a radnici, kako tvrde, oštećeni. U Gradu i fabrici bez odgovora na pitanja novinara redakcije Insajder.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.