Koliko će nas koštati vozna linija do Kosovske Mitrovice

Sa beogradske Železničke stanice jutros je krenuo probni voz do Kosovske Mitrovice. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će procena ekonomske isplativosti ove linije biti poznata tek krajem februara, a da su troškovi u ovom probnom periodu oko 18.000 evra. Međutim, prema saznanjima Insajdera, već postoji procena da će ova linija godišnje praviti gubitak od 20 miliona dinara.

Polazak voza Beograd-Kosovska Mitrovica

Prema objašnjenju nadležnih, linija Beograd-Kosovska Mitrovica uvedena je na zahtev mnogih građana i studenata koji žele da budu bolje povezani, a praktično predstavlja produžetak dosadašnje linije Kraljevo-Kosovska Mitrovica. 

Dva voza već saobraćaju na liniji Kraljevo-Kosovska Mitrovica, a do Beograda postoji i više autobuskih linija. Prema saznanjima Insajdera, urađene procene pokazuju da će nova, direktna, linija Beograd-Kosovska Mitrovica praviti gubitke.

Odgovarajući na pitanje novinara Insajdera zbog čega je uprkos tim procenama linija uvedena, Đurić je rekao da je ovo probni period, a da će procene ekonomske isplativosti biti poznate krajem februara.

Zorana Mihajlović za Insajder.net: Svaka linija mora biti isplativa, pa i ona do Kosovske Mitrovice

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na pitanje novinara Insajder.neta o isplativosti vozne linije Beograd-Kosovska Mitrovica sever, navodi da svaka vozna linija mora biti ekonomski isplativa, posebno imajući u vidu da su u toku reforma i racionalizacija u železničkom saobraćaju. Mihajlovićeva takođe navodi da će se odluka o tome da li je vozna linija do Kosovske Mitrovice isplativa biti doneta za mesec dana.

„Prava procena da li će ovo biti isplativo ili ne biće krajem februara i na osnovu toga će, na racionalnim, a ne emotivnim, osnovama biti doneta odluka da li će ova linija biti redovna. Ukupan iznos troškova će biti objavljen. Trenutno je procena, u ovom probnom periodu, da to iznosi nešto malo manje od 18.000 evra. Naravno, tu nisu uračunate karte koje će ljudi plaćati. Tako da vrlo lako može da se desi da ova linija bude isplativa, ali o tome ćemo moći da govorimo sa sigurnošću krajem februara“, rekao je Đurić.

On je naveo da očekuje da će korisnici ovog voza u najvećem broju biti studenti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i dodao da je cena povratne karte oko 1.600 dinara, dok je cena autobuske karte oko 2.800 dinara, pa veruje da će i zbog niže cene voz imati više putnika.

Na pitanje novinara Insajdera ko će pokriti troškove uvođenja linije Beograd-Kosovska Mitrovica, vd generalnog direktora Srbija voza Jugoslav Jović prvo je rekao da će voz biti isplativ, a zatim i da je nedostatak u prihodu regulisan obavezom uspostavljanja javnog prevoza koju ima Opština Kosovska Mitrovica.

„Sadašnji proračun govori da će uz učešće Opštine Kosovska Mitrovica i prihod od karata linija biti isplativa. Ipak, mi ćemo to znati krajem februara, kada će se odlučiti da li voz nastavlja da ide dalje ili se ukida. Taj deo koji je nedostatak u prihodu je regulisan obavezom javnog prevoza, pa na neki način i Kosovska Mitrovica kao opština dodaje deo sredstava“, naveo je Jović. 

Đurić: Zašto bi kulturna baština bila provokacija?

Priština je juče od Evropske unije tražila da linija bude ukinuta jer prema oceni kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri "nelegalni srpski voz" na relaciji Beograd-Kosovska Mitrovica predstavlja provokaciju.

Direktor Kancelarije za KiM se nada da voz ipak neće biti zaustavljen jer bi to predstavljalo kršenje ljudskih prava na slobodu kretanja.
On je dodao da je unutrašnjost voza koji je oblepljen slikama fresaka iz manastira na Kosovu i Metohiji idejno rešenje priznatog umetnika Andreja Vasiljevića i da se radi o baštini pod zaštitom UNESKO-a.

"Ne znam zbog čega bi nešto što je deo svetske kulturne baštine bilo kome predstavljalo provokaciju i zašto u svemu dobrom odmah vidimo nešto loše?", rekao je Đurić.

Spoljašnjost voza je dekorisana u bojama zastave Srbije i ispisana nazivima manastira i mesta na Kosovu, a na 21 jeziku, među kojima je i albanski, napisano je "Kosovo je srpsko".

Đurić se vozom prevezao do Topčidera i najavio da će uskoro vrlo rado otići do Kosovske Mitrovice. Do krajnjeg odredišta na probnoj vožnji uz novinare putuju i Đurićev zamenik Dušan Kozarev i direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić.

Ispraćaju voza na Glavnoj železničkj stanici u Beogradu prisustvovao je i savetnik u Kancelariji za KiM Miša Vacić. Vacić je bivši portparol desničarskog pokreta 1389, osuđivan zbog diskriminacije LGBT populacije, držanja oružja i ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti.

Putnike su u vozu dočekale hostese obučene u bojama zastave Srbije, a voz bi trebalo da u Kosovsku Mitrovicu stigne oko 19.00. Prema izveštaju novinara Blica, voz obezbeđuju policajci, koji su između vagona.


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.