Maja Bobić za Insajder: Srpska praksa u raskoraku s principima EU (VIDEO)

Poslednjih nekoliko dana u javnosti su se pojavile informacije o tome kako je Vlada Srbije pet članova državnog tima za pregovore o pristupanju EU razrešila. Nema zvaničnog objašnjenja ni šefice tima Tanje Miščević, niti resorne ministarke Jadranke Joksimović.

Maja Bobić

Pošto su razrešeni Zoran Stojiljković, koji je zbog mogućeg sukoba interesa ostavku ponudio još ranije, Vladimir Međak i Vladimir Krulj, prošle nedelje je objavljeno u Službenom glasniku da ni Ana Ilić niti Roksanda Ninčić više nisu članice tima. Još 2013. Vlada je imenovala profesorku Tanju Miščević na mesto šefice pregovaračkog tima, a skoro dve godine posle toga, uz dosta kritika u javnosti zbog dužine čekanja na popunjavanje tima, imenovani su i članovi. Ostaje nejasno zašto su sada, posle manje od dve godine, ovi članovi razrešeni. Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, u intervjuu za Insajder ocenjuje da su, na žalost, otišli „najveći stručnjaci za upravljanje fondovima i koji su u ovom, iovako sporom procesu pregovaranja sa EU, najviše doprinosili procesu pristupanja“. 

„Suština je da procesi usklađivanja sa EU nemaju nikakve veze sa reformskim procesima. Prosto ta dva procesa teku paralelno. Usvojite akcioni plan za poglavlje 23, reformu pravosuđa, a onda na dnevnom nivou država potpuno ignoriše incidentne situacije koje su u suprotnosti sa proklamovanim principima, poput Savamale“, kaže Maja Bobić.

Prema njenim rečima, poseban problem u kontekstu EU predstavlja upravljanje IPA fondovima, odnosno činjenica da Srbija praktično ne koristi novac koji joj je na raspolaganju i kojim prema odluci EU iz 2013. upravlja sama. To se posebno očituje na pitanju ruralnog razvoja gde, prema njenim rečima, državna agencija zadužena za ova pitanja ne uspeva čak ni da dobije sertifikat Evropske komisije neophodan za korišćenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu, što je neka vrsta pripreme za trenutak kada Srbija kao članica bude imala na raspolaganju značajne finansijske fondove. U razgovoru za Insajder Maja Bobić je iznela i podatak iz najnovijeg istraživanja Evropskog pokreta i Fakulteta političkih nauka uz pokroviteljstvo delegacije EU, po kome bi samo 41 odsto građana Srbije na referendumu o ulasku u EU glasalo pozitivno.

Ceo intervju sa Majom Bobić možete pogledati ovde.


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.