Milutin Jeličić prekršio uslovnu kaznu: Devet godina krio da je vlasnik stana u centru Beograda

Bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić i zvanično je upisan u katastar nepokretnosti kao vlasnik stana u centru Beograda, čime je potvrđeno pisanje Insajdera. Ovu nekretninu je kupio još 2011. godine, ali je, uprkos zakonskoj obavezi,  do početka 2020. nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Time je prekršio i uslovnu kaznu na koju je već osuđen zbog neprijavljivanja imovine. Agencija za borbu protiv korupcije ovim povodom do danas nije reagovala.

Milutin Jeličić

Gotovo celu deceniju bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka krio je od nadležnih institucija da je vlasnik vredne nekretnine u  centru Beograda.  Ono što se može videti u katastru nepokretnosti je da je Jeličić  ugovor o kupovini stana overio u Prvom osnovnom sudu 15. aprila 2011. godine. To znači da je od tada stan u njegovom vlasništvu.   

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije njegova zakonska obaveza je bila da tu nekretninu prijavi, najkasnije  u decembru 2012. godine kada je, kako se vidi u evidenciji Agencije, prvi put prijavio imovinu i prihode. On to međutim nije uradio sve do 2020. godine.

Naime u imovinskoj karti koja je bila poslednji put ažurirana 5. decembra 2019. sporni stan Jeličić nije prijavio, a to je na pitanje Insajdera tada potvrdila i Agencija  za borbu protiv korupcije.  Tek nakon pisanja Insajdera i pojedinih medija, Jeličić je prijavio vlasništvo nad nekretninom i ona se sada nalazi na spisku imovinske karte koja je ažurirana 31. januara 2020.

To što je stan u međuvremenu prijavio, ne menja činjenicu da je prikrivao imovinu i tako kršio zakon, odnosno činio krivično delo, čak devet godina.

Takođe, vlasništvo nad tim stanom nije moglo da se vidi ni u javnom registru katastra jer je bivši predsednik opštine Brus zahtev za upis prava svojine podneo  tek u oktobru 2018. godine. Pravo svojine upisano je zvanično 3. marta 2020. godine.

Naime, kako je prethodno objavio Insajder, stan u ulici Svetozara Markovića, u bazi katastra do februara ove godine, vodio se još na izvesnu Biljanu Kajganić, ali je kao zabeležba navedeno  da je 11. oktobra 2018. podnet zahtev za promenu nosioca prava i da ga je podneo Milutin Jeličić.

Zanimljiv podatak je da je u katastru njegovo ime bilo navedeno u podacima iz decembra. Mesec dana kasnije  njegovo ime je izbrisano, dok su ostali podaci ostali isti. Na pitanja po čijem nalogu i na osnovu čega su brisani podaci u ovom slučaju iz Republičkog geodetskog zavoda odgovor nikada nismo dobili.

Prema Zakonu, Jeličić je bio u obavezi da prijavi nekretninu bez obzira na to što ona nije u katastru upisana na njegovo ime. Onog trenutka kada je potpisan kupoprodajni ugovor i overen u sudu, a to je bilo 2011, stan je postao njegovo vlasništvo i kao funkcioner je morao da ga prijavi.

Zaprećena kazna za ovo krivično delo je od šest meseci do pet godina zatvora. Osim toga, funkcioneru koji je osuđen za to krivično delo zatvorskom kaznom, prestaje javna funkcija i zabranjuje mu se sticanje javne funkcije narednih 10 godina od dana pravnosnažnosti presude.

Podsetimo, Jeličić je zbog prikrivanja imovine već osuđen u oktobru prošle godine. Osnovni sud u Brusu doneo je pravosnažnu presudu kojom je bivšeg predsednika opštine kaznio  uslovnom kaznom zatvora od osam meseci, uz kontrolu u naredne dve godine. Tako blagu kaznu dobio je iako je prikrivao imovinu pune dve godine, zbog čega se teretio za „produženo krivično delo neprijavljivanja imovine“.

Kako je ranije objavio Insajder, u presudi se navodi da je Jeličić imovinu prikrivao u periodu od 21. januara 2016. do 31. januara 2018. godine. Bivši predsednik opštine Brus, a potom odbornik, imovinu zbog čijeg prikrivanja je tada osuđen je, nakon presude, prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ipak, kako otkriva Insajder, na tom spisku, odnosno u imovinskoj karti nije se ni tada  našao stan u Ulici Svetozara Markovića. 

Imajući u vidu presudu, Jeličić je time što nije prijavio sporni stan, prekršio i uslovnu kaznu zatvora jer je u periodu od dve godine, koliko je određena kontrola, ponovio krivično delo.

To bi značilo, da bi uslovna kazna od osam meseci mogla da se preinači u zatvorsku, a to bi za sobom povuklo i posledice po Jeličića koje se odnose na zabranu sticanja javne funkcije narednih 10 godina.

Agencija za borbu protiv korupcije još nije odgovorila na pitanja Insajdera da li su pokrenuli postupak ovim povodom.

Sudi mu se za seksualno uznemiravanje i vodi postupak zbog nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu

Inače, Jeličiću se sudi za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja. Protiv njega je čak sedam žena podnelo krivične, ali je optužnica podignuta samo u slučaju Marije Lukić, koja je dve godine radila kao njegova sekretarica.

Zbog velikog pritiska javnosti, Jeličić je 14. marta prošle godine podneo ostavku na funkciju predsednika Opštine Brus, a ona je konstatovana na sednici lokalnog parlamenta 2. aprila.

On je 1. marta 2019.  izjavio da podnosi ostavku na funkciju predsednika Opštine, ali je ona dostavljena lokalnom parlamentu tek 13 dana kasnije.

Protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu.

Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Bojana Anđelić

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.