Načelnik beogradske policije u javnosti posle dve godine, bez reči o Hercegovačkoj

Beogradski šef policije, jedan od najvažnijih ljudi u sistemu, nakon gotovo pune dve godine obratio se danas javnosti putem kraćeg video intervjua za sajt B92. Zanimljivo je da je Veselin Milić, kao šef beogradske policije, davao izjave medijima, komentarisao različite istrage, sukobe na derbiju… sve do rušenja u Hercegovačkoj u aprilu 2016. godine. Nakon toga, novinari nisu imali nijednu priliku da načelniku Policijske uprave Beograda postave pitanja, a među pitanjima na koje javnost još nije dobila odgovor jeste i pitanje zašto se policija nije odazvala na pozive građana u noći rušenja u Hercegovačkoj.

Veselin Milić Foto: Srđan Ilić

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd smatra se trećom najznačajnijom pozicijom u MUP-u Srbije, odmah posle ministra i direktora policije. Veselin Milić se na ovoj funkciji, prema pisanju medija, nalazi od 19.09.2013. godine, kada je rešenjem ministra policije Ivice Dačića imenovan na ovu funkciju.

Od tada do aprila 2016. godine, Milić je neretko medijima davao izjave i intervjue, gostovao na televizijama.

Do tada je, sudeći po analizi medijskih izveštaja, Milić dao nekoliko intervjua, gostovao u vestima B92, govorio o istrazi o pokušaju atentata na Milana Beka, objavio da je otkriven ubica navijača Velibora Dunjića, saopštavao broj privedenih osoba nakon sukoba huligana na derbijima… Neposredno pre dešavanja u Hercegovačkoj ulici, 24. aprila 2016. godine, Milić je gostovao i u vanrednom programu TV Pink "Izborna reč" u kom je pre svega bilo reči o tome da je DS, prema tumačenju gostiju, montirao snimak tako da izgleda da su napadnuti.

Novinari redakcije Insajder tada su pitali zašto je ovaj događaj toliko važan da MUP obezbedi gostovanje načelnika beogradske policije Veselina Milića u vanrednom programu TV Pink, jer je poznato da mediji na ovakve dozvole čekaju i po mesec dana, ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da je šef beogradske policije pozvao na uzdržavanje od nasilja.

Analiza medija pokazuje da se Milić od rušenja u Hercegovačkoj krajem aprila 2016. godine sve do danas nije oglašavao.

U video intervjuu koji je danas objavljen, a sniman je u kabinetu načelnika beogradske policije, Milić je građanima poručio da je “Beograd bezbedan i siguran grad” i požalio se na manjak policajaca i policijskih službenika u glavnom gradu. Potvrdio je da postoje kriminalni crnogorski klanovi koji deluju i u Beogradu, uz ocenu da im je glavni grad Srbije zbog veličine i broja stanovnika pogodan za skrivanje. Šef beogradske policije na kratko se osvrnuo i na problem huligana, uz poruku da nije “policija jedina u koju se treba upirati prstom”  i podsećanje na to da je tužilaštvo postiglo nagodbu sa huliganima koji su pravili nerede na poslednjem derbiju i zahvaljujući tome dobili uslovne kazne.

Građani, međutim, i dalje nisu dobili odgovor na pitanje šta se dogodilo 24. aprila pre skoro dve godine u Hercegovačkoj ulici i zašto policija te noći nije izašla na teren.

Milić nikada do kraja ispitan o nepostupanju policije

Veselina Milića je o rušenju u Hercegovačkoj i odgovornosti policije pokušao da ispita Zaštitnika građana Saše Jankovića tokom pisanja prvog izveštaja o tome događaju odmah nakon rušenja.

Kako se navodi u izveštaju Zaštitnika građana,  4. maja 2016. obavljen je samo telefonski razgovor sa načelnikom beogradske policije, koji je tom prilikom samo rekao da je na godišnjem odmoru i uputio Zaštitnika na druge policijske predstavnike.

„U drugom minutu razgovora, dok su oba sagovornika još uvek pričala, u slušalicama se začula reprodukcija samog početka razgovora, te je razgovor prekinut“ , navodi se u izveštaju Zaštitnika građana.

Sumnju da je prilikom kontrole prisluškivan Saša Janković izneo je na televiziji N1, nakon čega je Aleksandar Vučić odgovarajući na novinarska pitanja to demantovao dodajući da će „ako se slučajno ustanovi da to nije tako, kompletne bezbednosne strukture biti smenjene“.

Nakon kratkog razgovora sa Zaštitnikom građana, nije poznato da je neko više pitao Milića o njegovoj odgovornosti za to što policija te noći nije radila svoj posao, a nije bilo prilike ni da mu novinari postave pitanje ko je te noći komandovao policijom.

Milić saopštenjem demantovao Pokret Dosta je bilo

Sudeći po medijskoj arhivi, Veselin Milić se u prethodnom periodu oglasio samo jednim saopštenjem kada ga je Pokret Dosta je bilo, na čelu sa Sašom Radulovićem, optužio da ima informacije o navodnom organizovanom kriminalu u vrhu vlasti.

Tom prilikom je Pokret Dosta je bilo i podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Milić je demantovao optužbe Pokreta, uz ocenu da se radi o „apsolutno zlonamernim i netačnim navodima“.

„Pokret "Dosta je bilo" je zloupotrebio moje ime zarad sticanja jeftinih poena i pokušao da me uvuče u političko blato lažnim i tendencioznim insinuacijama“ , istakao je između ostalog  Milić u ovom saopštenju.