Nemanja Ristić: Biće vam jasno sve kad vam se uskoro obratim iz Moskve

Nemanja Ristić, protiv kog se u Crnoj Gori vodi istraga zbog učestvovanja u organizaciji terorističkih napada u toj zemlji, tvrdi da poternica protiv njega ne postoji. Ristić nije želeo da direktno odgovori na pitanje kako se našao u neposrednoj blizini šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, s kojim se i fotografisao prilikom nedavne posete Lavrova Beogradu. 

Nemanja Ristić

Razgovor s Nemanjom Ristićem počeo je tako što je on ostavio nekoliko direktnih poruka na zvaničnoj Fejsbuk stranici Insajdera. Između ostalog je najavio tužbu protiv Insajdera zbog tekstova koji su objavljeni o njemu.

S obzirom na to da nadležne institucije već 10 dana ne odgovaraju na pitanje kako je moguće da se čovek koji je već osuđivan i protiv kog se u Crnoj Gori vodi istraga nađe u blizini Sergeja Lavrova, to pitanje smo postavili Nemanji Ristiću.

Ristić na ovo pitanje, međutim, nije odgovorio, već je samo rekao:

“Biće vam jasno uskoro sve, kad vam se obratim iz Moskve, putem svetskih medija. Pratite Russia Today.”

Podsetimo, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin izjavio je da je za Ristićem raspisana međunarodna poternica zbog sumnje da je jedan od organizatora neuspelog terorističkog napada na institucije u Crnoj Gori na dan održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra. Pažin je rekao i da je obaveza svih država članica Interpola, uključujući Srbiju, da ispunjavaju svoje obaveze i uhapse osobe osumnjičene za teška krivična dela.

Sam Ristić demantuje da postoji poternica protiv njega.

MUP Srbije nije se oglasio povodom informacija da je Crna Gora za Ristićem raspisala poternicu. Osim toga, MUP Srbije već 10 dana nije odgovorio na pitanja Insajdera ko je omogućio Nemanji Ristiću, osumnjičenom za učestvovanje u pokušaju terorističkih napada u Crnoj Gori, da se nađe u neposrednoj blizini šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

U Ministarstvu pravde Srbije su pre nekoliko dana za Insajder.net rekli da nisu dobili zahtev za izručenje Ristića. Međutim, prema saznanjima Insajdera, procedura je takva da bi po poternici MUP Srbije prvo morao da uhapsi Ristića, pa bi tek nakon toga crnogorsko Ministarstvo pravde uputilo zahtev za izručenje srpskom Ministarstvu pravde.

Bezbednosni propust 

Bezbednosne provere prilikom posete Lavrova su bile takve da su čak i novinari morali da se prijave i dostave fotografiju sedam dana pre dolaska ruskog šefa diplomatije. Uprkos tome, u neposrednoj blizini šefa ruske diplomatije našao se Nemanja Ristić, koji je ranije osuđivan zbog pretnji i određena mu je mera obaveznog psihijatrijskog lečenja.

Viši sud u Beogradu osudio ga je u avgustu prošle godine zbog toga što je uredniku Informativnog programa B92 Veranu Matiću, ambasadoru SAD u Srbiji Majklu Kirbiju i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac pretio da će biti streljani. Osim toga, pretio je i direktorki Centra za evroatlanske studije Jeleni Milić. 

Uprkos tome on se, prema istraživanju Insajdera, slobodno kretao i pojavljivao na skupovima više desničarskih organizacija.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.