Neredi kod Beton hale: Posledica dugogodišnjeg povlačenja države pred huliganima

Zbog sinoćne tuče na obali Save, u kojoj je povređeno nekoliko osoba, uhapšeno je 109 huligana, mahom pripadnika navijačkih grupa Crvene Zvezde, koji su izazvali su tuču u delu Savskog keja kod Beton hale tokom proslave titule prvaka države. Za sada je određeno zadržavanje za njih 10, saopštilo je tužilaštvo uz napomenu da će krivični postupci biti pokrenuti i protiv ostalih ukoliko se za to prikupe dokazi. Mediji prenose nezvanična saznanja, pozivajući se na policajce u civilu koji navode da su napadnuti. Svi ovi događaji rezultat su dugogodišnjeg povlačenja i neadekvatnih reakcija državnih institucija na postupke huligana jer posle hapšenja i osuda u Srbiji, po pravilu, ne usledi i adekvatna kazna. Država tako praktično legalizuje nasilje, uz poruku huliganima da su jači od sistema.

Do nereda je došlo posle proslave titule fudbalskog kluba Crvena Zvezda gde su igrači i nekoliko hiljada navijača ovog kluba prisustvovali događaju pod nazivom Bal na vodi. Fudbalere Crvene Zvezde, koji su bili na brodu, veliki broj navijača pozdravio je pesmom, brojnim transparentima i bakljadom, kršeći epidemiološke mere.

U toku proslave navijači okupljeni duž keja gde se nalazi više restorana sa baštama izazvali su sukobe, počeli da lome inventar, a uplašeni gosti su se sakrili u ugostiteljskim objektima. Demolirana su dva kafića, a došlo je do sukoba sa ljudima iz jednog lokala koji navodno obezbeđuju navijači Partizana.

Mediji prenose nezvanična saznanja pozivajući se na policajce u civilu koji su bili na licu mesta da su Zvezdini navijači prvo pomislili da je reč o navijačama Partizana, a kada su rekli da su policajci u civilu, počeli su još više da ih tuku.

Prvo osnovno tužilaštvo saopštilo je da je za 10 njih određeno zadržavanje.

„Nakon uzimanja izjava, kako od njih tako i od ostalih prisutnih lica,zatim pregleda svih video zapisa po nalogu dežurnog zamenika Prvog osnovnovnog javnog tužilaštva određeno je zadržavanje za sada u odnosu na 10 lica zbog osnovane sumnje da su izvršili u grupi krivično delo nasilničko ponašanje iz člana 344/2 krivičnog zakonika, a ostala lica zbog izvršenog prkršaja iz Zakona o javnom redu i miru, a i zbog nedostatka za sada dokaza da su izvršili i krivično delo, odmah su sprovedeni kod dežurnog sudije za prekršaje. Ukoliko se prilikom sprovođenja prekršajnog postupka utvrdi da su i neka lica među njima izvršila krivična dela, a ne prekršaj i protiv njih će se voditi krivični postupak”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Sinoćno divljanje huligana samo je poslednje u nizu događaja u kojem glavnu ulogu imaju huligani, a čiji rezultat delovanja je više povređenih, haos i lom. Huligani su tako još jednom poslali poruku da misle da su jači od zakona i države, a tome svakako doprinosi višegodišnja praksa nekažnjavanja o čemu novinari Insajdera izveštavaju godinama. U odnosu na serijal Insajdera „(Ne) moć države“ iz 2009. došlo je delimično do smene generacija, promenila su se neka imena vođa navijačkih grupa, ali je u suštini sve ostalo isto – huligani skriveni iza navijačkih boja i dalje se osećaju nedodirljivo.

Deset osumnjičenih kojima je određeno zadržavanje biće saslušani u Prvom osnovnom javnom tužilastvu, nakon čega će dežurni zamenik, a u zavisnosti od njihove odbrane i od toga da li su ranije osuđivani, kada i za koja dela, odlučiti da li će predloziti sudiji za prethodni postupak pritvor ili ne. Potom će biti odlučeno da li će biti procesuirani zbog nasilničkog ponašanja ili postoje obeležja i nekog drugog krivičnog dela, dodaje se u saopštenju.

Nadležni obećavaju: Drsko ponašanje se neće tolerisati

Tužilaštvo takođe navodi da istraga nije završena, da se još pribavljaju izveštaji od Urgentnog centra o broju povređenih i prirodi povreda, kao i da je i dalje u toku uzimanje izjava.

„Ako policija u saradnji sa Prvim osnovnim javnim tužilaštvom utvrdi identitet i drugih lica da su svojim drskim i bezobzirnim ponašanjem isto u beton hali ili bilo gde drugo nakon proslave izvršili krivično delo nasilničko ponašanje ili neko drugo koje se goni po službenoj dužnosti, pokrenuće se krivični postupci i protiv tih lica”, dodaje se u saopštenju Tužilaštva.

Na licu mesta sinoć su bili ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i načelnik PU za grad Beograd Veselin Milić.

Ministar policije Aleksandar Vulin je rekao da će imovinska zaštita, zaštita zdravlja, časti, svakog građanina Beograda i gosta Beograda biti zagarantovana.

„Ovo se više neće tolerisati, ovo se nikada više neće desiti. Ovaj ološ koji je obrukao i naš grad i Crvenu zvezdu i proslavu, ne zaslužuje ništa osim da bude najoštrije kažnjen“, istakao je Vulin.

Vulin je rekao da su među privedenima mahom navijači Crvene zvezde i da korona posustaje, ali ne i ljudska glupost.

Zakoni postoje, problem je u primeni 

U Srbiji su još 2003. doneti savremeni zakon o sprečavanju nasilja u sportu. Predstavnici nadležnih državnih institucija gotovo dve decenije odlučno staju pred građane osuđujući ispade ekstremnih navijačkih grupa, najavljuju rat protiv huligana, ali huligani iz dana u dan pokazuju kako sprovode sopstvenu pravdu i na ulicama i na stadionima.

Problem je u tome što u celom nizu nadležnih institucija koje bi trebalo da sankcionišu takvo ponašanje, iz nekog razloga, uvek neka zakaže.