„Novi“ predsednički kandidati

Srbija je danas dobila dva „nova“ kandidata za predsedničke izbore sledeće godine. Aktuelni predsednik Tomislav Nikolić najavio je svoju ponovnu kandidaturu uz očekivanje da će ga podržati i lider SNS-a Aleksandar Vučić sa kojim će, kako je rekao, tek obaviti konsultacije. Kandidaturu je najavio i aktuelni Zaštitnik građana Saša, koji je naglasio da će se kandidovati za predsednika Srbije tek kada budu raspisani izbori - "nikako pre toga". 

Zgrada Predsedništva Srbije

O potencijalnim predsedničkim kandidatima vlasti i opozicije nagađa se mesecima.

Ni vladajuće ni opozicione stranke za sada ne otkrivaju karte do kraja. Tako nije poznato da li će Nikolić dobiti podršku Srpske napredne stranke, čiji je osnivač, kao ni da li će se opozicija ujediniti oko zajedničkog kandidata i da li će to možda biti upravo Saša Janković, koji ističe da neće biti kandidat opozicionih stranaka, već „kandidat građana“.

Nikolić: Nema boljeg od mene, ubeđen sam da ćemo se Vučić i ja dogovoriti

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na godišnjoj konferenciji za novinare rekao je da ne vidi razlog zašto se ne bi opet kandidovao za predsednika, navodeći da „ne poznaje čoveka u Srbiji koji bi bolje obavljao taj posao“ od njega. On je rekao da će konačnu odluku saopštiti posle Božića i da je ubeđen da će do tada dobiti podršku lidera SNS-a i premijera Aleksandra Vučića.

"Ne vidim razlog da se ne kandidujem, ne poznajem čoveka koji bi bolje radio ovaj posao i bolje sarađivao s Vladom koju vodi Vučić - inače odosmo u haos. Nisam neskroman, ali je Srbiji potreban ovakav predsednik. Nisam ni skroman. Da sam skromniji, okrenuo bih se potrebama, porodici", poručio je Nikolić.

Na pitanje novinara šta čekamo do Božića kada je rekao da ima želju da se kandiduje, da nema boljeg kandidata od njega, kao i da ne može da se desi da ne dobije podršku Vučića, Nikolić je odgovorio da je nekorektno govoriti o tome pre no što razgovara s Vučićem jer je Vučić na čelu SNS-a.

"Mislim da bi bilo nekorektno da govorim o nečemu pre no što dogovorim sve sa Srpskom naprednom strankom. Sve zavisi od dogovora s Aleksandrom. Ja sam ubeđen da ćemo se Aleksandar i ja dogovoriti", izjavio je Nikolić.

Komentarišući Jankovićevu kandidaturu, Nikolić je rekao da Janković treba da se kandiduje, ali da ne misli da je ozbiljan kandidat.

"Kandidat može biti svako od nas. Mislim da Janković treba da se kandiduje, ali je pitanje shvatanja morala da li to treba da učini sa funkcije koju obavlja", rekao je Nikolić na novogodišnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Nikolić je poručio Jankoviću da "čuva funkciju" uz pitanje: "A šta će da radi kada izgubi na izborima?"

 

Janković: Zaštitnik građana neophodan Srbiji

Janković je rekao da neće biti kandidat opozicionih stranaka, već “kandidat građana”.

“Za predsednika ću se kandidovati kada se raspišu izbori, ali nikako pre toga. Zaštitnik građana je neophodan Srbiji. Imaćemo i predsednika Republike i predsednika Vlade i ministre i gradonačelnike i poslanike i sve druge koji će se kandidovati. Još je nužnije da imamo i zaštitnika građana. Kao i do sada, radiću svoj posao strogo prema Ustavu i zakonu, bez uzmicanja pred bilo kim”, izjavio je Janković za subotički portal Magločistač.

Na Jankovićevu najavu kandidature reagovali su predstavnici vlasti, ocenivši tu informaciju kao očekivanu, navodeći da zvanična kandidatura dokazuje da je ombudsman koristio svoju funkciju u političke svrhe.

Svi predsednički kandidati

Za sada je svega nekoliko stranaka zvanično istaklo svoje kandidate. Stranke desnice - SRS i Dveri - istakle su lidere kao predsedničke kandidate, Vojislava Šešelja i Boška Obradovića.

Predsednički kandidat Demokratske stranke Srbije na predstojećim redovnim predsedničkim izborima biće funkcioner te stranke i bivši ministar energetike Aleksandar Popović.

Predsednik DS-a Dragan Šutanovac juče je izjavio da razgovara sa svim liderima opozicije, ali da je rano za konačne dogovore i odluke jer se još ne zna "ko je protivnik" i koji će izbori biti održani, odnosno da li će uz predsedničke biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori.

U javnosti se kao mogući kandidat pominje i Vuk Jeremić, koji za sada nije saopštio konačnu odluku, ali je rekao da „intenzivno razmišlja o kandidaturi“.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.