Otvorene četiri ponude za Komercijalnu banku: Osim informacije da su kompletne, javnosti nije saopšten nijedan drugi detalj

Za Komercijalnu banku stigle su četiri neobavezujuće ponude, sve su kompletne i ispunjavaju uslove koji su predviđeni tenderom. To je praktično sve što je danas saopšteno javnosti nakon sednice Tenderske komisije Ministarstva finansija. Ko je zainteresovan za banku, koja je cena koju su potencijalni kupci spremni da ponude ostalo je nepoznato.

Komercijalna banka, ilustracija

Na prodaju je ponuđeno 83,23 odsto akcija najveće državne banke, a ovaj paket Vlada Srbije je formirala nakon što dogovorila otkup akcija međunarodnih finansijskih institucija, Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i isplatila akcije koje su bile u vlasništvu fondova Swedfund-a i DEG.

Ono što je poznato je da su među ponuđačima i banke već prisutne na srpskom tržištu, ali i investicioni fondovi.

„Ne mogu da uđem niti u imena ponuđača, niti u detalje ponuda sve dok komisija ne završi analizu ponuda. Sve ponude su blagovremene. Nakon analize javnost će biti blagovremno obaveštena. Važno je da imamo toliko zainteresovanih i to pokazuje koliko smo atraktivni”, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali praktično ponavljajući izjavu od pre nekoliko dana.

On očekuje da se nakon analiza pristiglih ponuda u proces prikupljanja obavezujućih ponuda krene u naredna dva meseca.

Prema saopštenju Ministarstva finansija, u narednim danima, Ministarstvo će uz asistenciju privatizacionih savetnika izvršiti analizu prispelih ponuda i konstatovati koji se od ponuđača kvalifikovao za drugu, obavezujuću fazu.

“Kvalifikovani ponuđači, će imati mogućnosti da izvrše dodatnu i sveobuhvatnu analizu poslovanja banke”, navodi se u saopštenju.

Traži se kupac sa imovinom u vrednosti od najmanje milijardu evra

U javnom pozivu iz juna ove godine navedeno je da u postupku prodaje mogu da učestvuju zanteresovani kupci koji se bave bankarskom delatnošću u poslednje tri godine uz uslov da je vrednost njihove ukupne aktive bila veća od milijardu evra na kraju 2018. godine.

Takođe, kupci mogu biti i investitori koji upravljaju imovinom od najmanje milijardu evra ili su poslednjih deset godina imali minimalno učešće u kapitalu od 20 odsto u najmanje jednoj bankarskog grupi čija ja aktiva bile preko milijardu evra u bar jednoj od godina investicionog perioda.

Na prodaju je ponuđeno najmanje 50,1 odsto akcija Komercijalne banke, sa mogućnošću sticanja najviše 83,23 odsto udela, kao i zavisna društva - Komercijalna banka u Podgorici i Banjaluci i društvo za upravljanje investicionim fondovima Kombank invest.

Prema pisanju medija, za preuzimanje jedne od najvećih banaka u Srbiji interesovanje je pokazalo šest potencijalnih kupaca, uključujući Rajfajzen banku, AIK banku, NLB banku i američko-evropski konzorcijum, kojeg čine Ripplewood Advisors, Direktna Banka i grčka Eurobank.

Strani akcionari izašli iz vlasništva pre ikakvih zvaničnih izjava o zainteseovanosti za privatizaciju

Podsetimo pre četiri dana Vlada Srbije postigla dogovor o otkupu ukupno 34,58 odsto akcija EBRD i IFC, bez informacija o tome koliko će ove akcije biti plaćene. Prethodno je u julu, švedskom I nemačkom fondu koji su imali 6, 89 odsto akcija isplaćeno oko 43 miliona evra.

Ova transakcija bila je neminovnost nakon što su međunarodne institucije dokapitalizovale banku pre 10 godina. Naime kako je pokazala analiza Insajdera, prema ugovorima potpisanim 2006. i 2009. godine, prilikom ulaska ovih institucija u vlasništvo Komercijelne banke, EBRD, IFC, Swedfund i DEG ugovorili su i pravo da aktiviraju takozvanu "put opciju" odnosno da državi prodaju svoje udele po ranije garantovanoj ceni, a koja je tokom godina uvećana za pripadajuće kamate.

“Put opcija” mogla je prema ugovoru biti aktivirana ukoliko država odustane od prodaje banke, ali i ako strane finsnsijske institucije ne budu zadovoljne načinom prodaje i postignutom cenom.

Strani akcionari za aktiviranje put opcije odlučili su se krajem marta 2018. godine, pa se pred privatizaciju postavlja pitanje da li će Vlada Srbije uopšte pokriti iznos koji isplaćuje doskorašnjim partnerima.

Prodajom banke Srbija će ostati i bez kontrole u jednoj od najvećih banaka na tržištu i sistemski važnoj finansijskoj instituciji.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.