Pitanja novinara Insajdera o pogibiji gardista: Od Vlade do Ministarstva, od Ministarstva do Vlade…

Pre 13 godina ispred objekta Karaš u kasarni Topčider ubijeni su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović. Sve ove godine slučaj se povremeno i po potrebi (zlo) upotrebljava, dok istovremeno ne samo da nisu kažnjeni krivci već istraga nije ni pokrenuta, odnosno slučaj je i dalje u fazi predistrage. O radu Komisije čije je formiranje najavljeno da bi se, u interesu porodica, vojske i države, otkrila istina danas više niko ne želi da govori.

Gardisti ilustracije

Početkom decembra prošle godine tadašnji premijer Aleksandar Vučić primio je porodice dvojice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića. Posle tog sastanka saopšteno je da je premijer Srbije porodicama tada rekao da će nadležni državni organi ispitati sve činjenice u vezi sa ovim tragičnim događajem.

Kao prvi korak najavljeno je formiranje komisije Vlade radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa stradanjem dvojice gardista. Međutim, deset meseci kasnije od ove Komisije ni traga ni glasa, dok nadležni na svako pitanje o ovoj temi odgovornost prebacuju jedni na druge.

Petog oktobra 2004. godine, oko devet časova ujutru u kasarni Topčider ubijena su dva pripadnika Gardijske brigade koji su bili na straži.

Trinaest godina od pogibije gardista istraga nije ni počela, iako postoje tri veštačenja, dva u SAD i jedno u Novom Sadu, koja nedvosmisleno pokazuju da su gardisti ubijeni.

Danas međutim, na pitanja o Komisiji niko od nadležnih institucija ne želi da govori. Više od 10 meseci nije moguće utvrditi da li je ova Komisija uopšte formirana i šta je preduzela, ako jeste formirana.

Novinare Insajdera za odgovore na pitanja u vezi sa Komisijom već mesecima Vlada upućuje na Ministarstvo odbrane, a Ministarstvo na Vladu.

Pošto je Komisiju trebalo da formira Vlada Srbije dok je na njenom čelu bio Aleksandar Vučić, obratili smo se prvo Generalnom sekretarijatu Vlade.

Umesto odgovora na pitanja dobili smo objašnjenje da je Ministarstvo odbrane organ državne uprave koje pruža stručnu i administrativnu pomoć Komisiji i da bi njima trebalo da se obratimo.

Nekoliko dana kasnije, iz ovog ministarstva je umesto odgovora na pitanja stiglo uputstvo da se obratimo Vladi.

“Komisija koja ispituje okolnosti pogibije gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića formirana je Odlukom Vlade Republike Srbije, pa Vas molimo da se za dostavljanje traženih podataka obratite Vladi,” navelo je tada Ministarstvo.

U međuvremenu, jedan od advokata oštećenih Predrag Savić u maju mesecu za Insajder je rekao da se Komisija za četiri meseca od kada je formirana, nijednom nije sastala.

U serijalu Insajder bez ograničenja, koji je emitovan oktobra prošle godine, objavljene su brojne informacije koje pokazuju da nadležne institucije u Srbiji godinama nalaze načine da se ceo slučaj zaboravi i zataška.