Predsednik i premijerka u privatnim stanovima, Nikolić jedini dobio državnu rezidenciju

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić ostaće u vili u Užičkoj 23, koja mu je ranije dodeljena kao predsedniku države. Iako je pravo da živi u predsedničkoj rezidenciji izgubio sa prestankom mandata, Vlada Srbije mu je to ipak omogućila.   Naime, na sednici Vlade održanoj 25. oktobra, usvojene su izmene Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, na osnovu kojih je određeno da luksuzni objekat u Užičkoj ubuduće služi „za boravak i reprezentativne potrebe“ predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, odnosno Tomislava Nikolića koji je trenutno na toj funkciji. Istovremeno, izmenjenom Uredbom nisu označene razidencije namenjene  predsedniku i premijeru Srbije.

Vila u Užičkoj 23; Foto: printscreen Google maps

Još u avgustu 2012. godine, kada je izabran za predsednika Srbije, Tomislav Nikolić uselio se u vilu u Užičkoj 23 na Dedinju. Istu tu vilu prethodno je za prijem visokih stranih zvanica koristio Boris Tadić, u vreme kada je obavljao funkciju šefa države.

I dok se Tadić, nakon poraza na izborima, iselio iz predsedničke rezidencije, Nikolić je do danas nije napustio, mada već godinu i četiri meseca ne obavlja tu visoku državnu funkciju. U međuvremenu je imenovan za direktora Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
Foto: Srđan Ilić / Predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Iako je istekom predsedničkog mandata izgubio pravo da živi u rezidenciji na Dedinju, Vlada Srbije je na sednici, koja je održana prošlog četvrtka, izmenila Uredbu o nepokretnostima za reprezentativne potrebe,  i rezidenciju koja je bila namenjena predsedniku Republike, opredelila za predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom. Time je praktično legalizovala boravak Nikolića u vili u Užičkoj 23.

Predsedniku i premijerki reprezentativni objekti

Uredbom iz 2014. vila u Užičkoj 23 bila je određena za rezidenciju predsednika Srbije, a objekat u Tolstojevoj 2a (čuvena „Bokeljka“)  za premijera Srbije. Po izmenjenoj Uredbi, vila u Tolstojevoj ubuduće će se koristiti „za prijem i boravak stranih predsednika država ili vlada i drugih najviših stranih gostiju“. U tom dokumentu piše i da će vila „Mir“, koja se trenutno rekonstruiše, služiti istoj svrsi.

Sve ovo, međutim, ne znači da predsednik i premijer Srbije, ukoliko to budu želeli, neće moći da žive u nekoj od državnih vila. Oni će, kako je Insajderu rečeno  u Vladi, moći da se usele u jedan od reprezentativnih objekata države Srbije. Na tom spisku je kompleks u Užičkoj 11 do 15, vila u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75, u kojoj je nekad živela Jovanka Broz, kao i objekat u Botićevoj ulici 8.

Vučić i Brnabić u privatnim stanovima

Ni kao premijer ni sada kao predsednik države, Aleksandar Vučić nije koristio predsedničku rezidenciju. Poznato je da za važne sastanke i prijem visokih stranih zvanica koristi vilu „Bokeljku“.

Premijerka Ana Brnabić takođe ne živi u rezidenciji, koja je do četvrtka bila namenjena predsedniku Vlade. Iz njenog kabineta su prošle godine poručili da će se preseliti „ukoliko bezbednosne službe procene da je to potrebno“.

Izvor: Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.