Predsednik Vrhovnog kasacionog suda: Novinari imaju pravo na mišljenje i komentarisanje sudskog postupka (VIDEO)

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević smatra da građani i novinari imaju pravo da iznose mišljenje i komentarišu sudske postupke. On se u Insajder Debati saglasio s članicom Komisije za istraživanje ubistava novinara Ljiljanom Smajlović da su novinarima dozvoljene ocene o onome što se u sudnici događa, ali da mora postojati ravnoteža između poštovanja pretpostavke nevinosti i prava javnosti da zna. S druge strane, Advokatska komora Beograda i dalje predlaže kaznu od tri godine zatvora za komentarisanje postupaka i kršenje pretpostavke nevinosti koja bi se odnosila i na novinare.

"Ja mislim da je ovo sada što se događa - saopštenja sudova, novinara i novinarskih udruženja - malo prenapregnuto. Verovatno hoće da se skrene pažnja s nekih drugih stvari - nezavisnost sudstva, ustavne promene", kaže Milojević.

Povod za Insajder debatu su kritike sudova da se komentarima o postupanju suda i toku postupka neprimereno utiče na sud u slučaju suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Najpre su Društvo sudija i Visoki savet sudstva reagovali na izjave Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara. Oni su navodili  da Matić neprimereno utiče na sud. Poslednjih nedelju dana Viši sud je čak dva puta izdavao saopštenja i komentarisao emisije u kojima je Matić govorio.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević smatra da je prevelika pažnja posvećena samo jednoj izjavi, a da se suština zaštite pretpostavke nevinosti pre svega odnosi na političare. 

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević
Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević

"Po meni, suština instituta pretpostavke nevinosti pre svega se odnosi na nosioce vlasti, odnosno političare", rekao je Milojević.

"Novinar jedino mora da se pridržava istine"

Članica Komisije za istraživanje ubistava novinara Ljiljana Smajlović kaže da kao novinar ona mora jedino da se pridržava istine.

"Dakle, ako je neko osumnjičen, ne smem da ga zovem optuženim, ako je neko optužen, ne smem da kažem da je osuđen. To ne znači da ja ne mogu da imam mišljenje o tome koliko je ubedljivo ono što je od dokaza izneto na suđenju", zaključila je Smajlović.

Ona je podsetila da su iz postupka za ubistvo Slavka Ćuruvije dva puta izdvajani ključni dokazi i smatra da ima pravo da kaže šta o tome misli.

Navodeći da ne želi da komentariše konkretan predmet, predsednik Vrhovnog kasacionog suda je u Insajder Debati naveo da ne vidi problem u tome da novinar iznosi svoje mišljenje. Milojević je citirao i jednu od presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"U presudi Evropskog suda u slučaju Jerusalim protiv Austrije navodi se da novinari imaju pravo i na osnovu glasina da daju mišljenje, s tim da vrednosni sudovi moraju da se zasnivaju na određenim činjenicama", naveo je Milojević.

Inicijativa: Do tri godine zatvora za kršenje pretpostavke nevinosti

Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor tvrdi da slučaj suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije nije razlog za inicijativu da se kršenje pretpostavke nevinosti kažnjava zatvorom. On navodi da je Advokatska komora to najavila još u decembru prošle godine. Ipak, činjenica je da je inicijativa podneta u jeku rasprave o suđenju za ubistvo Ćuruvije u julu ove godine.

"Svi su dužni da poštuju pretpostavku nevinosti. U slučaju da je ne poštuju, Zakonik o krivičnom postupku ne predviđa šta tada raditi. Nigde nemate sankciju i opšta je pojava da se to krši na sve moguće načine", naveo je Tintor.

Ipak, Ljiljana Smajlović ga je podsetila da je upravo naveo Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara kao primer slučaja u kome bi trebalo primeniti kažnjavanje.

"Rekli ste da se Veran Matić kazni sa tri godine zatvora zbog toga što je izneo sumnju u zakonitost suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije", istakla je Smajlović što je Tintor okarakterisao kao "uprošćavanja celog pitanja".

Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor
Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor

Tintor kaže da je prilikom iznošenja kritičkog mišljenja o toku postupka važan način na koji se to mišljenje iznosi, naročito ako komentarišu javni službenici, novinari i javne ličnosti koji imaju veću moć od običnih građana.

Odgovarajući na pitanje novinarke zbog čega su u pogledu sankcija izjednačeni političari i novinari, Tintor ističe da je razlog da se preventivno deluje.

"Cilj je bio da sankcija bude do tri godine zbog zastarelosti. Kada bi zaprećena kazna bila do godinu dana apsolutna zastara za tu inkriminaciju bi nastupala nastupa, u roku od četiri godine,  tako da bi to bilo bez efekta u odnosu na svakog ko je zaštićen bilo kakvim imunitetom. Ideja je da se pošalje jaka poruka prevencije, a ne da se bilo ko kažnjava“, zaključio je Tintor.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda kaže da nema ništa protiv podnošenja inicijative i da se zna ko će o tome na kraju odlučivati, ali nije svaka pojava za zakonsko regulisanje i zatvorske kazne.

Smajlović: Inicijativa je pokušaj zastrašivanja novinara

Ljiljana Smajlović kaže da pomenuta inicijativa predstavlja pokušaj zastrašivanja novinara.

Novinarka i članica Komisije za istraživanje ubistava novinara Ljiljana Smajlović
Novinarka i članica Komisije za istraživanje ubistava novinara Ljiljana Smajlović

"Ne samo što ne pozdravljam inicijativu, nego je smatram čistim pokušajem zastrašivanja novinara. Kad Veran Matić iznese nešto što je njegova obaveza, gospodin Tintor kaže da je to za tri godine zatvora. E, to je zastrašivanje, možda ne Matića i Smajlović, ali mnoštva novinara koji sebi kažu da mogu da zaglave u zatvoru ako pomenu nešto što se nekome ne sviđa, a naročito ako pomene nešto što nije u interesu ljudi koje Tintor brani“, zaključila je novinarka.

„Najopasnije biti novinar”

Ona navodi da je ima utisak da su u najgorem položaju ipak novinari.

"Moj utisak je da su u našoj zemlji bolje zaštićeni i sudije i okrivljeni na sudu, a najmanje novinari i da je od ove tri grupacije najopasnije biti novinar", zaključila je Smajlović.

Ona podseća da bi, prema Kodeksu novinara, pogrešno bilo da ne prenese važnu vest i izjavu političara, čak i onda kada oni njima krše pretpostavku nevinosti.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.