Protest bivših radnika PKB-a: Obustaviti prodaju preostalog državnog zemljišta

Bivši radnici i penzioneri Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) protestovali su danas ispred upravne zgrade PKB-a u Padinskoj Skeli sa zahtevom da se do okončanja sudskog postupka po tužbi radnika za neisplaćene akcije, spreči prodaja preostalog zemljišta PKB-a. Skup je obezbeđivala policija a predstavnike udruženja penzionera PKB-a koji su u pratnji advokata pokušali da uđu u zgradu, u tome je sprečilo obezbeđenje. Bivši radnici su tražili razgovor sa rukovodiocima PKB-a kao i rukovodstvom kompanije Al Dahra koja se nalazi na istoj adresi.

PKB

Kako je objavljeno u serijalu Insajdera „Prodaja“, kompaniji iz UAE Al Dahra nije prodat PKB sa dugovima već samo njegova imovina, uključujući i 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta nadomak Beograda. Državni PKB i dalje postoji bez neophodne opreme za rad i stada, ali sa oko 11.000 hektara poljoprivrednog i građevinskog zemljišta.

Da je reč o vrednoj imovini kao i da je u postupku privatizacije deo te imovine prodat ispod svake cene, pokazuje podatak da je nedavno državni PKB-a ponudio na prodaju jednu od preostalih parcela po ceni od oko 38.000 evra po hektaru. To je osam puta više nego što je zemljište PKB-a u postupku privatizacije platila Al Dahra.

Oglas za prodaju ove parcele bio je povod i da Udruženje bivših radnika PKB-a uputi zahtev sudu da privremeno zabrani otuđenje preostale imovine PKB-a. Ovo udruženje je početkom godine tužilo državu i PKB zbog uskraćivanja prava radnicima na besplatne akcije, a sudski postupak je u toku.

Saša Gemaljević, advokat Udruženja, objašnjava da su se radnici danas okupili ispred bivše firme sa ciljem da spreče prodaju zemljišta i dalju rasprodaju imovine PKB-a što bi ugrozilo mogućnost da naplate svoja potraživanja.  

“Još uvek čekamo odluku suda, a Državno pravobranilaštvo i PKB su nas prošle nedelje obavestili da smatraju da nema razloga za obustavu prodaje, jer će radnicima, ako dobiju spor, država naći načina da isplati akcije. To je nešto na šta mi ne želimo i ne možemo da se oslonimo", rekao je Gemaljević za Insajder. 

On navodi da su penzioneri PKB-a pokušali da se sastanu sa rukovodstvom državnog kombinata i saznaju da li se i koliko kupaca javilo na oglas za prodaju parcele, pošto je istekao rok za podnošenje ponuda.

“Radnici smatraju da na osnovu akcija koje im pripadaju imaju pravo na ove informacije, jer imaju pravo na 15 odsto od celupkupne imovine PKB-a, uključujući i zemljište koje se sada prodaje u KO Komareva Humka, kao i ono u Surčinu gde država planira izgradnju nacionalnog stadiona”.

Gemaljević kaže da im obezbeđenje privatne firme koju je angažovala Al Dahra nije omogućilo da uđu u zgradu. Kako navodi rečeno im je da niko od predstavnika Al Dahre nije prisutan a da ne znaju da li je u zgradi direktor PKB-a "jer se PKB uskoro seli".

Advokat udruženja bivših radnika PKB-a je ranije najavio da će od direktora PKB-a i Al Dahre tražiti procene vrednosti imovine koja je prodata arapskoj kompanije kao i procenu vrednosti zemljišta koje je i dalje u vlasništvu državnog kombinata.  

“Tražimo od v.d direktora državnog PKB-a Momčila Jokovića, ali i od direktora Al Dahre Vojina Lazarevića da nam daju na uvid dokumentaciju nadležnih državnih organa, odnosno poreske uprave, o proceni vrednosti zemljišta PKB-a. Da vidimo koji su to parametri po kojima je vrednovano zemljište i kako je moguće da PKB danas prodaje zemljište po osam puta većoj ceni od one po kojoj je isto to zemljište pre manje od godinu dana prodao Al Dahri. Da li je sada cena nerealna ili je bila nerealna u postupku privatizacije”, navodi Gemaljević.

Podsetimo, prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, kompaniji Al Dahra je zemljište PKB-a prodato po ceni od 4.700 evra po hektaru. PKB sada prodaje hektar zemljišta po početnoj ceni od čak 38.700 evra.

Prema ugovoru o prodaji imovine PKB-a, Al Dahra ima pravo da u prve tri godine, bez saglasnosti Ministarstva, proda po 10 odsto zemljišta odnosno po 1.680 hektara svake godine. Ukoliko bi tu mogućnost i iskoristila i prodala oko 5.000 hektara zemljišta po ceni po kojoj ga sada prodaje PKB, na računu Al Dahre bi se moglo naći 190 miliona evra.

Skoro 17.000 hektara zemljišta, opremu, objekte i stado PKB-a, Al Dahra je u oktobru 2018. ukupno platila oko 120 miliona evra.

Zemljište koje je prodato Al Dahri prethodno je prevedeno iz državne u privatnu imovinu PKB-a. Prema istraživanju Insajdera koje je objavljeno u serijalu “Prodaja”, to je omogućeno odlukama i sporazumima koje su donosili predstavnici vlasti od 2009. do danas, a sve je sprovedeno Zaključkom Vlade iz 2015. kojim je naloženo državnom pravobranilaštvu da okonča upravne sporove i dozvoli da se državno zemljište upiše kao privatna svojina državnog kombinata.

Na taj način je zaobiđen Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji zabranjuje otuđenje državnog poljoprivrednog zemljišta kao dobra od opšteg interesa.

Al Dahri i parcele obuhvaćene planom izgradnje puta Beograd-Zrenjanin

Država Srbija je, kako je otkriveno u Insajderovom serijalu “Prodaja”, prodajom imovine PKB-a  Al Dahri prodala i parcele koje su obuhvaćene planom izgradnje puta Beograd-Zrenjanin. To znači da će država, ukoliko se taj plan realizuje, morati da otkupljuje parcele od Al Dahre, ali po tržišnim cenama. Uprkos zvaničnoj dokumentaciji koja sve to dokazuje, predstavnici vlasti više puta su tvrdili da trasa budućeg autoputa neće prolaziti kroz zemljište prodato Al Dahri. Na pitanje Insajdera na koji način će to biti izbegnuto, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je rekla da će te predloge dati struka, da ideja već postoji ali da neće da je otkriva.

 

 

 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.