Siniša Mali ne odustaje od svog načina obračuna duga Beograda: Prošao sam kroz pakao da vratim dugove (VIDEO)

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ne odustaje od svoje matematike u obračunu duga Grada Beograda koji je aktuelna vlast zatekla nakon odlaska bivše. Iako je ministar finansija Dušan Vujović juče na Odboru za finansije jasno rekao da postoji samo jedna metodologija javnog duga i da to nije ona koju primenjuje Mali, već ona koji je primenio Fiskalni savet, prvi čovek prestonice tvrdi da oni ne pričaju o istom dugu. Podsetimo iznos od 1,18 milijardi evra duga o kom govori Mali je čak tri puta veći od duga koji je utvrdio Fiskalni savet, a potvrdila Uprava za javni dug Ministarstva finansija.

Siniša Mali

Na pitanje novinara Insajdera da li će nakon izjave ministra finansija promeniti način obračuna duga, gradonačelnik Siniša Mali kaže da za tim nema potrebe jer, kako je rekao, između njega i ministra zapravo i nema spora.

„Ni na koji način nema spora između ministra Vujovića i mene, samo da budete precizni šta je on rekao. Rekao je metodologija obračuna javnog duga, a ja nikada nisam sporio obračun javnog duga, to je dug koji Beograđani i grad Beograd duguju bankama, i to je nekih 450 - 500 miliona evra. Ukupan dug grada Beograda je ono o čemu ja pričam. A na ukupan dug dodajete sva ona plaćanja i dugove koje imaju opštine, javna preduzeća… kako biste doši do ukupnog duga od 1,118 milijardi evra“, objašnjava Mali.

Na pitanje kako je moguće da on računa jedan dug, a da ministar i Fiskalni savet govore o drugom Mali kaže da je to „njihovo pravo da govore o svom dugu, a moje pravo je da kažem da sam prošao kroz pakao tri godine, da te stare dugove vratim“.

Iako je reč o Fiskalnom savetu i ministru finansija koji vodi ekonomiju cele zemlje, gradonačelnik Beograda smatra da niko od njih nije prošao kroz ono što je on.

„Niko od njih nije sedeo u mojoj stolici i niko od njih nije gledao svaki dan kako da se neke cifre i neke stvari uštede i kako da se dugovi vrate“, zaključio  Mali.

Siniša Mali je u više navrata pominjao iznos duga od 1,118 milijardi evra koji je, kako je tvrdio, ostao iza Dragana Đilasa, i to koristio kao argument za kritiku prethodne gradske vlasti. Od toga ne odustaje ni sada, iako nijedna državna, pa ni međunarodna institucija ne koristi formulu obračuna duga kao on.

Naime, kako je to Fiskalni savet već predočio, kada bi se na nivou Republike koristila metodologija Siniše Malog, ukupan dug države imao bi 100 odsto udela u bruto domaćem proizvodu, a ne 65 kako sada stoje stvari. 

Podsetimo, ministar finansija Dušan Vujović rekao je na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije da je jedina metodologiju obračunavanja javnog duga grada Beograda ona koju je primenio Fiskalni savet.

On je time odgovorio na pitanje poslanika DS-a Gorana Ćirića koji ga je pitao koju bi on metodologiju izračunavanja javnog duga grada Beograda primenio - onu koju je primenio Fiskalni savet ili računicu gradonačelnika Siniše Malog.

Vujović je na ovo pitanje odgovorio da postoji samo jedna metodologija, a to je međunarodna.

"Zna se metodologija obračunavanja duga, postoji samo jedna i to je međunarodna metodologija i drugu ne bismo mogli da primenimo, ne bi nam je niko priznao“, rekao je Vujović.

Na potpitanje Ćirića da li to znači ona koju je primenio Fiskalni savet, ministar je potvrdno odgovorio. 

Izvor: Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.