SNS primenio stari mehanizam – opozicija opet bez vremena za skupštinsku raspravu

Prolećno zasedanje Skupštine tek što je počelo, a poslanici opozicije upozoravaju da vladajuća većina prekobrojnim amandmanima obesmišljava raspravu i zloupotrebljava Poslovnik. Poslanici Srpske napredne stranke nastavljaju već oprobani mehanizam trošenja vremena za raspravu o amandmanima, i to tako što podnesu veliki broj skoro istovetnih amandmana koji se zapravo ne odnose na suštinske manjkavosti određenih zakonskih rešenja.

Skupština Republike Srbije

Prva sednica Skupštine u ovoj godini održana je juče, a narednih dana u Skupštini će se, između ostalog, raspravljati o predlozima zakona o policiji, o DNK registru, o jedinstvenom matičnom broju građana, izmenama Zakona o javnom redu i miru, Zakona o bezbednosti saobraćaja...

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ove zakone je okarakterisao kao propise koji doprinose očuvanju bezbednosti građana, njihove imovine i podrške u ostvarivanju njihovih ustavnih prava i sloboda.

Ipak, opozicija smatra da neće biti vremena za raspravu o njihovim amandmanima na ove zakone jer su poslanici vladajuće većine podneli 360 amandmana na zakon o strancima, odnosno 36 poslanika SNS-a podnelo je po 10 amandmana, i to na prvih deset članova zakona.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je za Insajder da je pre na sednicama Skupštine na kojima se raspravljalo o amandmanima vremenski zastupljenija bila opozicija, jer je, kako je rekao, prirodno da opozicija podnosi više amandmana.

„Da ne bismo i sada bili vremenski zastupljeniji, jer to smeta poslanicima vladajuće većine, smišljen je ovaj način kako bi oni bili dominantni. Ne mogu da kažem da bi i tematski bili zastupljeniji jer amandmani koji su podneti nemaju veze sa suštinom zakona o strancima“, rekao je Đurišić.

Razlika u amandmanima – nekoliko reči

U nekoliko amandmana koje je podnela vladajuća većina, a koje su nam dostavili iz Socijaldemokratske stranke, vidi se da su rečenice identične, a da se menja samo završetak.

U jednom amandmanu koji je potpisao Marijan Rističević kao dodatak članu 1 navodi se: „Zakon o strancima treba da omogući budućim investitorima u Republici Srbiji brže dobijanje potrebnih ličnih dokumenata u cilju ekonomskog razvoja i unapređenja poljoprivrede“.

U amandmanu koji je potpisala Dragana Barišić, a koji se takođe odnosi na član 1 Zakona o strancima piše: „Zakon o strancima treba da omogući budućim investitorima u Republici Srbiji brže dobijanje potrebnih ličnih dokumenata u cilju ekonomskog razvoja, a time i osnaženja zdravstvenog sistema Republike Srbije“.

Aleksandar Martinović potpisao je amandman koji je skoro identičan prethodnim, i kojim predlaže sledeće: „Zakon o strancima treba da omogući budućim investitorima u Republici Srbiji brže dobijanje potrebnih ličnih dokumenata u cilju ekonomskog razvoja i jačanja bezbednosnih struktura Republike Srbije“.

Četvrti amandman iza kojeg stoji Aleksandar Marković, samo se u nekoliko reči razlikuje od prethodnih: „Zakon o strancima treba da omogući budućim investitorima u Republici Srbiji brže dobijanje potrebnih ličnih dokumenata u cilju ekonomskog razvoja i modernizacije Republike Srbije“.

Poslovnik nije prekršen, ali je zloupotrebljen

Podnošenje skoro identičnih amandmana nije kršenje Poslovnika, ali predstavlja njegovu očiglednu zloupotrebu.

Poslanici SNS-a su imali u vidu odredbu Poslovnika koja nalaže da ako više narodnih poslanika iz iste poslaničke grupe podnese amandmane koji su po sadržini istovetni, pravo da obrazloži ovaj amandman u ime podnosilaca ima samo jedan od potpisanih narodnih poslanika, i to u trajanju do dva minuta.

Kako izmene koje 36 poslanika SNS-a nisu istovetne, odnosno menja se samo završetak, svako od njih će svojih 10 članova obrazlagati po dva minuta, što je ukupno 12 sati za obrazlaganje amandmana na samo jedan zakon.

Inače, prema Poslovniku, rasprava je ograničena na 10 sati.

Zakon o strancima je prvi na dnevnom redu, što znači da će se o amandmanima na ovaj zakon prvo raspravljati.

Izmene koje je vladajuća većina predložila ne tiču se suštinskih izmena zakona, kao ni njegovih suštinskih manjkavosti, a i, po svemu sudeći, sve predložene izmene mogu biti spojene u jedan amandman.

Poslanik SDS-a je za Insajder rekao da za poslanike ove stranke zakon o strancima, na koji su poslanici opozicije podneli 360 amandmana, nije sporan i da na njega nisu podneli ni jedan amandman.

Poslanica SNS-a kritikuje opoziciju zbog njihovih amandmana

Poslanica SNS-a Marija Obradović rekla je danas u obraćanju poslanicima da je opozicija podnela mnogo više amandmana nego vladajuća većina.

„Često ste čuli u današnjoj raspravi, ali i u prethodnom periodu da u Skupštini ne funkcioniše sve onako kako je opozicija zamislila, da nema dovoljno demokratije, da se ne poštuju procedure, da u prvom mestu naprednjaci i vladajuća većina uzurpiraju način na koji se radi u Parlamentu… Ali čini se da realnost vas negira“, navela je Obradović.

Ona je rekla da sama mogućnost da opozicija podnese toliko amandmana govori o tome da se procedura poštuje, ali je i poručila opoziciji da nije razmislila o tome koliko amandmani realni i ozbiljni i koliko će oni da poprave kvalitet života građana za koje kažete da se borite.

Poslanica SNS-a nije se javila na pozive novinara Insajdera, niti je odgovorila na SMS, pa smo tako ostali uskraćeni za odgovor kako bi 360 amandmana koje su podneli poslanici SNS-a popravili kvalitet života građana, kao i koliko su ovi amandmani ozbiljni.

Opozicija zatečena…

Na pitanje novinarke Insajdera da li će opozicija preduzeti nešto s obzirom na to da ovo nije prvi slučaj sa podnošenjem velikog broja amandmana, Đurišić je rekao da opozicija nije stigla da zajednički razmotri trenutnu situaciju jer su, kako kaže, zatečeni pošto se sve dešavalo juče popodne.

„Nema velikih mogućnosti, Poslovnik je takav kakav jeste. Ovo je zloupotreba jedne normalne mogućnosti da poslanici predlažu amandmane. Nekakvo ograničenje neće doprineti radu Parlamenta“, poručio je Đurišić.

Podsetimo, u decembru prošle godine vladajuća većina je povukla sve amandmane koji su se odnosili na budžet iz 2017. godine, a koje su prethodno obrazlagali tri dana.

Poslanici opozicije oštro su negodovali zbog toga, navodeći da se unižava rad parlamenta i dostojanstvo najvišeg zakonodavnog doma, te da je nedopustivo što je onemogućena rasprava o amandmanima na državni budžet za 2018.

Dijana Babić

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.