Specijal Malih velikih priča u doba korone: Prokuženi pobednici (EMISIJA)

Ponoćni vatrometi širom sveta najavili su ulazak u 2020. godinu. U Kini je još uvek bila godina svinje, ali je počela i era gripa. Ne onog svinjskog sa kojim se, pre samo nekoliko godina, borio čitav svet. Ovaj grip je opasniji i potpuno nepoznat. To su, baš u trenucima kada se zapadni svet radovao dolasku Nove godine, kineski lekari zvanično saopštili Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Pa ipak, tokom čitavog januara građani širom sveta, pa i Kinezi, nisu shvatili da se dešava nešto što će promeniti živote svih.

Prokuženi pobednici

„Iskreno da mi je neko rekao da će sve ovako da stane, da će ovako sve da se isprazni i da se sve smiri, ne bih verovala”, kaže jedna od sugrađanki.

Kineske vlasti su prikrivale mere zaraze, a lekara koji je još krajem decembra upozorio na opasnost, uhapsile i optužile za širenje lažnih vesti. Dr Li kasnije je i sam preminuo od koronavirusa, a kineske vlasti priznale da su zakasnile sa reakcijom.

Nisu, međutim, bile jedine. Čak i kad su u Vuhanu već svi bili u kućama, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije za Kinu rekao je da su putne i trgovinske zabrane nepotrebne. 

Život se nastavio, a sa njim i niz javnih manifestacija i - putovanja. 

„Za januar i februar smo imali ponovo povećanje od čak 41 odsto kada su noćenja turista iz Kine u pitanju, tačno pre nego što je i u Evropu došao koronavirus”, objašnjava direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Uz podrugljivost vezanu za neobične navike u ishrani Kineza, svet se tešio da se to dešava „nekom drugom”.

„Bogami nisam verovala, nisam uopšte verovala”, navodi jedna sugrađanka.

Neki su ipak imali svest da je to samo pitanje vremena.

„Kad se već pojavio na drugim mestima onda je bilo jasno da će da dođe svuda. To je bilo neminovno”, smatra jedan sugrađanin.

„Pa ja sam očekivao znate, zato što nije prvi put da se to javlja, a svašta smo preživeli, tako da bi bilo glupo da i nas zaobiđe”, dodaje drugi sugrađanin.

Za samo tri meseca u karantinu se našao gotovo čitav svet, ali je iz njega prva izašla upravo Kina. To uz ostalo menja i političke igre, a priča o tome kako je i kod običnih ljudi Kina od prokuženog postala pobednik, ali i ona koja upire prste u druge - naša je Mala velika priča.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.